«Ακραίες ρατσιστικές δηλώσεις από τον Μαρινάκη, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη»

Οι ελληνικές κοινωνικές οργανώσεις – μέλη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας, εξέδωσαν ανακοίνωση, αναφορικά με την πρόσφατη ρατσιστική τοποθέτηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά του Ιβάν Σαββίδη.
Η ανοιχτή επιστολή αναφέρει πως:

Με βαθιά ανησυχία και λύπη παρακολουθούμε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την ιστορική μας πατρίδα τα πάθη για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, τα οποία εξελίχτηκαν στις κατάπτυστες και ακραίες ρατσιστικές δηλώσεις από τον ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικού συλλόγου Β. Μαρινάκη, κατά του Συντονιστή ΣΑΕ της Περιφέρειάς μας, γνωστό δημόσιο πρόσωπο, επιχειρηματία και ευεργέτη Ιβάν Σαββίδη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι πολιτικάντηδες και προβοκάτορες όλων των ειδών στην Ελλάδα προβαίνουν σε τέτοιες προσβολές κατά του ηγέτη μας, και δεν μπορεί παρά να προκαλεί έκπληξη και δίκαιη αγανάκτηση.

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι Όποίος παίκτης κι αν είσαι εδώ κάνεις το παιχνίδι σου με Fantasy, Missions, Matchcombo & αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! Πάτα εδώ!
Προσβάλλεται ένας χαρισματικός άνθρωπος, ο οποίος είναι αφοσιωμένος άνευ ορίων στα ιδανικά της Ορθοδοξίας και του παγκόσμιου Ελληνισμού, παράδειγμα ανθρώπου που προσφέρει πολλά στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, στην διάδοση των ιδανικών και των αξιών της Ορθοδοξίας, της συναίνεσης και της ενίσχυσης των σχέσεων των Ελλήνων εξωτερικού και πρωτίστως της νεολαίας, με την ιστορική πατρίδα.

Είναι άνθρωπος, ο οποίος σε διάφορες χώρες χτίζει εκκλησίες, παρέχει μεγάλη βοήθεια σε μοναστήρια και διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο για να ληφθεί άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για να τελεστεί η ιστορική λειτουργία στη Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, για πρώτη φορά έπειτα από 88 έτη μετά από την απαγόρευση το 1923!

Και δεν μιλάμε εδώ για τις μεγάλες επενδύσεις του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, για το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο – βοήθεια σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, για την ίδρυση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας του Κέντρου Ποντιακών Σπουδών – και η αναφορά αυτή στο έργο του μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, οι ανεύθυνες δηλώσεις του Μαρινάκη και των ομοϊδεατών του ενάντια του Ιβάν Σαββίδη δεν είναι τίποτα άλλο πάρα συκοφαντία που ταπεινώνει και προσβάλλει όλους εμάς, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του μετασοβιετικού χώρου, μια μεγάλη στρατιά παλιννοστούντων από χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας, το σύνολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μας προσβάλει βάναυσα, όπως και τους πρόγονους μας, οι οποίοι, κάτω από τραγικές συνθήκες διαβίωσης στην Οθωμανική Τουρκία, διατήρησαν την ορθόδοξη πίστη και την εθνική τους ταυτότητα, ενώ πολλοί από εμάς διατήρησαν και την ποντιακή διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας;

Δεν γίνεται να μη καταλαβαίνουν ότι με τέτοιες προβοκάτσιες, που πήραν διαστάσεις σε όλη τη χώρα, δεν διαβρώνουν μόνο την ηθική μας και τις αξίες μας, αλλά και τα κοινωνικοπολιτικά, νομικά και οικονομικά θεμέλια της Ελλάδας;

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοιες προβοκάτσιες σε μια τόσο δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές οι προβοκάτσιες καταστρέφουν την ελληνική κοινωνία και υπομονεύουν τις παραδοσιακές αξίες του παγκόσμιου Ελληνισμού!

Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται συναίνεση και συσπείρωση όλων των υγιών δυνάμεών της, ενώπιον των τεράστιων εσωτερικών προβλημάτων και των εξωτερικών απειλών, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Μας φαίνεται πολύ παράξενο ότι τέτοιες προκλήσεις, οι οποίες υποκινούν εχθρότητα και μίσος και οι οποίες είναι απαράδεκτες για μια πολιτισμένη κοινωνία, στην Ελλάδα έχουν γίνει ο κανόνας και δεν έχουν λάβει την κατάλληλη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Λυπούμαστε πολύ.

Απαιτούμε από όλους να σταματήσουν τέτοιες προβοκάτσιες!

Απαιτούμε την άμεση επανόρθωση και δημόσια συγγνώμη του κ. Μαρινάκη, για τη ρατσιστική αναφορά σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη και σε βάρος όλων μας, των Ελλήνων του εξωτερικού, των παλιννοστούντων και το σύνολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας για την διαφύλαξη της τιμής και της αξιοπρέπειας του ηγέτη μας, καθώς και του ονόματος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Οι ελληνικές οργανώσεις

Αρμενίας

Γεωργίας

Αζερμπαϊτζάν

Μολδαβίας

Κιργιστάν

Ουζμπεκιστάν

Λευκορωσίας

Ουκρανίας

Καζακστάν

Ρωσίας.