Ανοιχτοί οι χώροι λατρείας στις ΗΠΑ – Εξαιρούνται από τα απαγορευτικά μέτρα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου!

Οι χώροι θρησκευτικής λατρείας είναι τόσο απαραίτητοι όσο και τα καταστήματα τροφίμων και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε «χαστούκι» στους αρνητές του δικαιώματος στην Πίστη

Σημαντική εξέλιξη για το ζήτημα του κλεισίματος των χώρων λατρείας είχαμε στις ΗΠΑ καθώς χθές, με πέντε ψήφους, έναντι τεσσάρων  το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε την Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν και δύο συναγωγές υπερορθόδοξων Εβραίων που είχαν προσφύγει κατά των περιορισμών που υιοθέτησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης προκειμένου να ανασχέσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στις 6 Οκτωβρίου ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο αποφάσισε να κλείσει τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις στις πλέον πληγείσες περιοχές της πολιτείας από την covid-19, περιλαμβανομένων κάποιων συνοικιών του Μπρούκλιν. Στο πλαίσιο αυτό προβλεπόταν ο περιορισμός σε δέκα των πιστών που συγκεντρώνονται σε χώρους λατρείας σε κάποιες συνοικίες, ενώ σε άλλες ο αριθμός έφτανε τους 25.

Όμως η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν, οι δύο συναγωγές υπερορθόδοξων Εβραίων καθώς και η εθνική οργάνωση υπερορθόδοξων Εβραίων Αγκούνταθ Ίσραελ Αμερικής προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της απόφασης του Κουόμο, καταγγέλλοντας ότι οι περιορισμοί για τους χώρους λατρείας παραβιάζουν την ανεξιθρησκεία η οποία προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι στους χώρους λατρείας επιβάλλονταν πιο αυστηροί περιορισμοί απ’ ό,τι σε απαραίτητα καταστήματα, όπως τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Ο Ομοσπονδιακός δικαστής του Μπρούκλιν απέρριψε την προσφυγή τους, όπως και το εφετείο της Νέας Υόρκης, τους δικαίωσε όμως το Ανώτατο Δικαστήριο. Το οποίο πλέον έχει σαφή συντηρητική πλειοψηφία αφού ο διορισμός από τον Ντόναλντ Τράμπ της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ αποδείχθηκε καθοριστικός.

Ας ελπίσουμε ότι και στην χώρα μας οι εισηγήσεις κάποιων για … κλειστές Εκκλησίες τα Χριστούγεννα δεν θα εισακουσθούν.