Απίστευτη τουρκική προπαγάνδα για την παραγωγή της… «μαστίχας»: Πως «μεταμφιέζουν» την ρητίνη!

Οι Τούρκοι επενδύουν στην παραγωγή «μαστίχας» και με τρομερή προπαγάνδα κάνουν λόγο για μεγάλες δυνατότητες του Τσεσμέ στην παραγωγή της «Cesme Damla Sakızı», την οποία μάλιστα θέλουν και να κατοχυρώσουν.

Ο διευθυντής της Επαρχιακής Διεύθυνσης Γεωργίας και Δασοκομίας της Σμύρνης, Μουσταφά Οζέν, ανακοίνωσε πως υπέβαλαν αίτηση στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης με την ονομασία «Cesme Damla Sakızı». Πρόκειται -σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε- για «φαρμακευτικό φυτό» με ιστορία 300 ετών στην περιοχή, το οποίο όμως είναι κατώτερη ποιότητα της συγκεκριμένης ρητίνης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί στην ευρύτερη περιοχή περί τα 30.000 μαστιχόδεντρα, στο πλαίσιο πειραματικής καλλιέργειας του Δήμου Τσεσμέ σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Ωστόσο, το τελικό προϊόν που προκύπτει από τα συγκεκριμένα δέντρα αφορά σε ρητίνη σαφώς υποδεέστερης της Μαστίχας Χίου.

Οι Τούρκοι δεν είναι λίγες οι φορές, στο παρελθόν, που έχουν προχωρήσει στην πρόσμιξη προϊόντων, πλασάροντας συσκευασίες που περιέχουν αυθεντική μαστίχα Χίου με ρητίνη από το Τσεσμέ. Τώρα, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη συγκομιδή «μαστίχας» από τα πρώτα είκοσι δέντρα, οριοθετώντας την τιμή πώλησης στις 1.500 τουρκικές λίρες ανά κιλό.