Απόβαση επενδυτών στην Ελλάδα προετοιμάζουν οι Κινέζοι!

Όλα όσα αποκάλυψε η πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Τσιγιουέ Τσανγκ στο πλαίσιο webinar που διοργάνωσε το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο

Κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη ετοιμάζει η κυβέρνηση της Κίνας. Επενδύσεις που αφορούν μεταξύ άλλων την ενέργεια, τις μεταφορές, τον αγροτικό τομέα, τις νέες αναπτυσσόμενες τεχνολογίας, τις πλατφόρμες, επικοινωνίες και τουρισμό. Επενδύσεις που θα έχουν τη στήριξη κινεζικών τραπεζών και κινεζικών funds

Τα κυριότερα σημεία της επενδυτικής αυτής απόβασης κυρίως στην Ελλάδα με χρονιά ορόσημο το 2021 υπογράμμισε σήμερα η πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Τσιγιουέ Τσανγκ στο πλαίσιο webinar που διοργάνωσε το Ελληνο-κινεζικό Επιμελητήριο με αφορμή 25 χρόνια λειτουργίας του αλλά και τη συμπλήρωσε 40 ετών από την έναρξη επικοινωνίας και επαφών μεταξύ των δύο κρατών.

Βέβαια η ίδια φρόντισε να στείλει το μήνυμα της κινεζικής κυβέρνησης προς την ελληνική με υπονοούμενα μεν, αλλά… σαφέστατο δε:

«Θα γίνουν επενδύσεις και αυτό που ζητάμε είναι αντικειμενική αντιμετώπιση των Κινέζων επενδυτών και των κινεζικών επιχειρήσεων χωρίς να παρεμβαίνουν… άλλοι παράγοντες».

Τον συντονισμό είχε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης ο οποίος ειδικά την τελευταία 10ετία είναι από τους ανθρώπους –κλειδιά στα ελληνο-κινεζικά θέματα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πρέσβης έγινε δέκτης επισημάνσεων από στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς. Αφού πρώτα τις εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, στη συνέχεια παρέθεσαν στοιχεία βάση των οποίων προκύπτει ότι οι Έλληνες έως τώρα έχουν κάνει περισσότερες επενδύσεις στην Κίνα από ό,τι οι Κινέζοι στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Μαθιός Πρόεδρος. Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ) επεσήμανε ότι οι επενδύσεις των Ελλήνων στην Κίνα έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, φθάνονατς το 1,4. Την ίδια χρονική περίοδο οι επενδύσεις των Κινέζων επιχειρηματιών στην Ελλάδα ανέρχονται στο 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. «Οι Έλληνες επενδυτές στην Κίνα είναι καλύτεροι από ό,τι οι Κινέζοι στην Ελλάδα» τόνισε και προσέθεσε: Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ελλάδα ανήλθαν στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι εξαγωγές των Ελλήνων προς την Κίνα μόλις τα 900.000 δολάρια. Δεν είμαστε πλούσια χώρα και για αυτό πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία μεταξύ των κρατών. Υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερης συνεργασίας». Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Ξηραδάκης εξειδικευμένος στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις προσέθεσε: «Να μην ξεχνάμε και τα 15 δισεκατομμύρια ανά χρόνο επενδύσεις στην κινεζική ναυπηγική βιομηχανία από Έλληνες πλοιοκτήτες».

Τη σκυτάλη πήρε ο Λύσανδρος Τσιλίδης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA): Κάθε χρόνο στην Κίνα πηγαίνουν 80.000 Έλληνες τουρίστες ενώ την Ελλάδα επισκέπτονται 200.000 Κινέζοι. Αν το υπολογίσει κάποιος βάσει πληθυσμού, σε ποσοστά, οι Έλληνες είναι περισσότεροι» και συνέχισε:

«Πρέπει να γίνουν πιο εύκολες οι διαδικασίες έκδοσης βίζας , να υπάρξει διακρατική συμφωνία ώστε να μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητο οι τουρίστες ώστε να γυρίζουν και οδικώς τη χώρα ενώ πρέπει να κάνουν οι Κινέζοι επενδύσεις στον τουρισμό όπως γα παράδειγμα τη ναυπήγηση ενός κρουαζιερόπλοιου που θα δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο και δη στις ελληνικές θάλασσες».

 Όταν πήρε τον λόγο η Κινέζα πρέσβης ήταν σαφής και καλά προετοιμασμένη να δώσει απαντήσεις αποκαλύπτοντας μέρος των κινεζικών επενδυτικών σχεδίων. Αρχικώς αναφέρθηκε στο μέλλον της κινεζικής οικονομίας πριν περάσει στα ελληνικά θέματα:

«- Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο προς περαιτέρω καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Οι καιροί είναι γεμάτοι προκλήσεις και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της φιλίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κρατών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μεταξύ μας δεσμοί θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο.

-Η Κίνα προσφέρει στην παγκόσμια οικονομία αφού είναι το 1/3 της. Ακόμη και μέσα στην πανδημία η κινεζική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται Θα είναι η δυνατή ατμομηχανή για την παγκόσμια οικονομία.

-Επίσης η Κίνα είναι μία μεγάλη αγορά με την ζήτηση για κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών να αυξάνει συνεχώς και χρόνο με το χρόνο. Στόχος μας είναι να αυξηθεί η ζήτηση στην εσωτερική μας αγορά.

Περίπου 400.000.000 είναι πλέον οι μεσαία τάξη. Η κατανάλωση θα αυξάνει γιατί κάθε χρόνο-τα τελευταία 10 χρόνια- περίπου 10 εκατομμύρια Κινέζοι ξεφεύγουν από την ακραία φτώχια. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάλειψη της φτώχιας.

– Η αγορά της Κίνας είναι σημαντική και για το εξαγωγικό εμπόριο της Ευρώπης. Πέρσι η Ευρώπη έκανε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγής χοιρινού κρέατος. Το 54% πήγε στην Κίνα.

-Βελτιώνουμε συνεχώς το επενδυτικό μας περιβάλλον.

– Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μεταξύ μας για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας. Είμαστε πλέον ένα μεγάλο χωριό.»

Επενδύσεις στην Ελλάδα

Η πρέσβης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο της Κίνας για την Ελλάδα. Αφού αναφέρθηκε στο λιμάνι του Πειραιά που ανέβηκε στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των σημαντικότερων παγκοσμίως λιμανιών αποκάλυψε ότι άνοιξη η κινεζική αγορά για εισαγωγή από την Ελλάδα του προϊόντος σαφράν- ο γνωστός κρόκος Κοζάνης. Ένα μπαχαρικό με μεγάλη διατροφική αξία όπως επεσήμανε:

«Όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα αρχίζουν να εξάγονται από την Ελλάδα προς την Κίνα. Σας ανακοινώνω ότι πρόσφατα ανοίξαμε την αγορά για το σαφράν. Ήταν το όνειρο του Έλληνα αγρότη που το καλλιεργεί. Για αυτό μην ανησυχείτε. Όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα θα εξάγονται με την πάροδο του χρόνου στην Κίνα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινεζικές επενδύσεις:

«Για την κυβέρνηση της Κίνας αλλά και για τους Κινέζους επενδυτές υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο καις την Ευρώπη. Τώρα υπάρχει καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για να γίνουν επενδύσεις.

Η κυβέρνηση της Κίνας ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία είναι μέρος του «one belt one zone» του «δρόμου του μεταξιού». Και συνέχισε:

«Υπάρχει η Asia Development Bank , το Silk Road Fund καθώς και άλλα επενδυτικά σχήματα που θα στηρίξουν τις επενδύσεις. Η Bank of China είναι ήδη στην Ελλάδα. Η πανδημία δεν επέτρεψε το άνοιγμα των γραφείων της στην Ελλάδα. Δεν είναι εδώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις αλλά και για τις ελληνικές. Υπάρχουν τράπεζες που θα δραστηριοποιηθoύν χωρίς να έχουν γραφεία στην Ελλάδα, όπως η China Development Bank».

Για τον τουρισμό τόνισε: «Προμοτάρουμε τον τουρισμό προς την Ελλάδα. Ένα ταξίδι στην Ελλάδα είναι όνειρο ζωής για τους Κινέζους. Ήδη η Air China Aέχει απευθείας πτήση από το Πεκίνο προς την Αθήνα ενώ θα προστεθούν και άλλες απευθείας πτήσεις προς άλλες ελληνικές πόλεις και νησιά. Μόλις τελειώσει η πανδημία» και προσέθεσε:

«Πρέπει να δημιουργούμε τις ευκαιρίες όχι να περιμένουμε να πέσουν στα χέρια μας. Η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σε αυτή τη νέα εποχή που ξημέρωσε μπορεί να ανοίξει πολλές προοπτικές. Θέλουμε να κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα που αφορούν μεταξύ άλλων την ενέργεια, τις μεταφορές, τον αγροτικό τομέα, τις νέες αναπτυσσόμενες τεχνολογίας, τις πλατφόρμες, επικοινωνίες και τουρισμό. Το σημαντικό είναι να βρούμε και τους τομείς για τους οποίους ενδιαφέρεται η Ελλάδα. Πρέπει να καταλήξουμε σε επενδύσεις που ενδιαφέρουν και τα δύο κράτη». για να προσθέσει:

Το 2021 θα είναι μία σημαντική χρονιά για τη μεταξύ μας συνεργασία σε θέματα τουρισμού και αγροτικά».

newmoney.gr