Αυτή είναι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Αρτσάχ: Οι ρωσικές δυνάμεις θα λάβουν τις θέσεις των Αρμενίων!

Ο Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας, ανακοίνωσε χθες πως η χώρα του έφτασε σε «οδυνηρή» συμφωνία παράδοσης με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και απο εκείνη την στιγμή ουσιαστικά η τύχη των Αρμενίων βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στο Αρτσάχ.

Η Ρωσία αναπτύσσει από τη νύχτα ειρηνευτική δύναμη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με 1.960 στρατιωτικούς που μεταφέρονται αεροπορικώς και θα λάβουν θέσεις περιμετρικά των εδαφών που θα απομείνουν στους Αρμενίους.

Οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις στην ουσία εγκαταλείφθηκαν χωρίς κανέναν εκσυγχρονισμό όπως ήταν από τότε που δημιουργήθηκαν με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και έγιναν βορά των τουρκικών drones.

Ήδη στη δημοσιότητα έχουν βγει οι πρώτοι χάρτες, που δείχνουν πλέον πως οι Αζέροι θα ελέγχουν σχεδόν πλήρως το Αρτσάχ. Πλέον οι Αρμένιοι μόνο την πρωτεύουσα και λίγες περιοχές γύρω από αυτήν!

Σήμερα δημοσιεύθηκε και το επίσημο κείμενο της συμφωνίας του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας και των  Προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Εμείς, όπως αναφέρει το el.armradio, Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν IG Aliyev, Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας Nikolai Pashinyan και  Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνουμε τα εξής:

1. Ανακοινώνεται πλήρης εκεχειρία και τερματισμός όλων των εχθροπραξίων στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ξεκινώντας στις 12:00 π.μ. ώρα Μόσχας στις 10 Νοεμβρίου 2020.

Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, εφεξής καλούμενα “μέρη”, σταματούν στις θέσεις όπου βρίσκονται τώρα.

2. Η περιοχή του Άγνταμ και τα εδάφη που κατέχονται από το αρμενικό μέρος στην περιοχή του Γκαζάκ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν θα επιστραφούν στο μέρος του Αζερμπαϊτζάν στις 20 Νοεμβρίου 2020.

3. Κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν, αναπτύσσεται ένα ειρηνευτικό σώμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αποτελούμενο από 1.960 στρατιωτικούς με ελαφρά όπλα, 90 οχήματα μεταφοράς. θωρακισμένα στρατεύματα, 380 μονάδες αυτοκινήτων και ειδικός εξοπλισμός.

4. Το ειρηνευτικό σώμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναπτύσσεται παράλληλα με την απόσυρση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων. Η διάρκεια της παραμονής του ειρηνευτικού σώματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι 5 έτη με αυτόματη παράταση για τις επόμενες πενταετείς περιόδους, εάν κανένα από τα μέρη δεν δηλώσει 6 μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου τη πρόθεση του να τερματίσει την εφαρμογή αυτής της διάταξης.

5. Προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνιών από τα μέρη στη σύγκρουση, αναπτύσσεται τώρα ένα κέντρο διατήρησης της ειρήνης για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός.

6. Η Δημοκρατία της Αρμενίας θα επιστρέψει την περιοχή του Kelbajar στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν από τις 15 Νοεμβρίου 2020 και την περιοχή του Λατσίν από την 1η  Δεκεμβρίου 2020 αφήνοντας πίσω τον διαδρόμο του Λατσίν  (5 πλάτος χιλιομέτρου), το οποίο θα διασφαλίσει τη σύνδεση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία χωρίς να επηρεάζει ταυτόχρονα την πόλη Σούσι.

Με συμφωνία των μερών, εντός των επόμενων τριών ετών, θα καθοριστεί ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου δρόμου κυκλοφορίας κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν, διασφαλίζοντας την επικοινωνία μεταξύ Στεφανάκερτ και Αρμενίας, με την επακόλουθη αναδιάταξη του ρωσικού σώματος  διατήρησης της ειρήνης για την προστασία αυτού του δρόμου.

Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυάται την οδική ασφάλεια κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν για πολίτες, οχήματα και αγαθά και προς τις δύο κατευθύνσεις.

7. Εκτοπισμένα άτομα και πρόσφυγες επιστρέφουν στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σε παρακείμενες περιοχές υπό τον έλεγχο του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

8. Πραγματοποιείται ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων και σορών .

9. Ξεμπλοκάρονται όλες οι οικονομικές και μεταφορικές συνδέσεις στην περιοχή. Η Δημοκρατία της Αρμενίας παρέχει συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ των δυτικών περιοχών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Ναχίσεβαν, προκειμένου να οργανώσει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, των οχημάτων και των εμπορευμάτων προς τις δύο κατευθύνσεις. Ο έλεγχος των μεταφορών ασκείται από τα όργανα της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης του FSB της Ρωσίας.

Με τη συμφωνία των μερών, θα διασφαλιστεί η κατασκευή νέων συγκοινωνιακών συνδέσεων που θα συνδέουν την Αυτόνομη Δημοκρατία του Νακίτσεβαν με τις δυτικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν.

Νοέμβριος 2020

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Echo Moscow” ότι μόνο οι Ρώσοι ειρηνευτές θα τοποθετηθούν κατά μήκος της γραμμής της  επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Θα ήθελα να προσκαλέσω την προσοχή σας στις ειρηνευτικές δυνάμεις. Πρόκειται για τις ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κανείς δεν θα έχει αμφιβολίες κατά τη δημοσίευση του κειμένου της συμφωνίας.

Επίσης θα ήθελα να προσκαλέσω την προσοχή σας στη δήλωση του Ρώσου προέδρου το οποίο αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Κρεμλίνου ότι πρόκειται μόνο για τις ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά μήκος της γραμμής της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, είπε η Ζαχάροβα.

pronews.gr