Βόμβα στου Ζωγράφου: Η «Σέχτα», η προκήρυξη και το τηλεφώνημα που δεν έγινε!

Την οργάνωση που κρύβεται πίσω από την τοποθέτηση του εκρηκτικού-εμπρηστικού μηχανισμού κοντά στο αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου το πρωί της Δευτέρας ψάχνει να βρεί η Αντιτρομοκρατική αντλώντας στοιχεία από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του μηχανισμού αλλά και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Παράλληλα οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής περιμένουν και την προκήρυξη για να βγάλουν ακόμα πιο ασφαλή συμπεράσματα για την βόμβα στο ΑΤ Ζωγράφου.

Τα δύο πρώτα στοιχεία, ο μηχανισμός και η απουσία προειδοποιητικού τηλεφωνήματος θυμίζουν σε πολλά την «Εικονοκλαστική Σέχτα» μια οργάνωση που χτύπησε πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 27 Δεκεμβρίου, με βόμβα στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου στο Κολωνάκι.

Τότε οι κατασκευαστές της βόμβας είχαν χρησιμοποιήσει και πάλι πυρίτιδα σαν αυτή που χρησιμοποιείται σε κροτίδες αλλά και ένα μπουκάλι, στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν και στον μηχανισμό της Δευτέρας μαζί με καρφιά για να έχει το μεγαλύτερο δυνατό φονικό αποτέλεσμα καθώς οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στόχος του «τυφλού χτυπήματος» ήταν να υπάρξουν τραυματίες ή και θύματα.

Η βόμβα στο ΑΤ Ζωγράφου, όμως, προσομοίαζε και με τον μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί τον Απρίλιο του 2018 στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη. Τον μηχανισμό είχε βρει ο φύλακας της σχολής και είχε ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ. Και εκείνος ο μηχανισμός αποτελείτο από μεταλλικό σωλήνα με εκρηκτική ύλη τοποθετημένο σε πλαστικό δοχείο, ενώ το κύκλωμα κατέληγε σε  μπαταρία και ρολόι. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είχε λάβει δημοσιότητα μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, όταν τα μέλη της «Εικονοκλαστικής Σέχτας» ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, στο Κολωνάκι. Το κείμενο είχε δημοσιευθεί σε ισπανόγλωσση ιστοσελίδα με τίτλο «οικο-εξτρεμιστική κατάρα» (Maldicion Eco-extremista) και σ’ αυτό τα μέλη της ομάδας δήλωναν μέλη μιας διεθνούς ομοσπονδίας οικο-εξτρεμιστών, υπό τον τίτλο «Ατομικιστές που τείνουν στο Άγριο – ΙTS».

Η «Σέχτα», την οποία ηγετικό μέλος του Ρουβίκωνα είχε χαρακτηρίσει «παράφρονες», είχε δημοσιεύσει προκήρυξη σχεδόν έναν μήνα μετά το χτύπημά της με τις πληροφορίες να μιλούν για μια ομάδα που ξεκίνησε τη δράση της στη Λατινική Αμερική και σταδιακά επεκτάθηκε στην Ευρώπη και η οποία είναι αντίθετη στον πολιτισμό, την τεχνολογία, τη θρησκεία και την ανθρώπινη παρέμβαση.

Απαρατήρητο, πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να περάσει και το σημείο στο οποίο είχε αφεθεί ο μηχανισμός -σε τοιχίο από την μέσα πλευρά της Πανεπιστημιούπολης- με την αστυνομία να μην θεωρεί τη βόμβα «μεμονωμένο» περιστατικό, αλλά άρρρηκτα συνδεδεμένη με τις καταδρομικού τύπου επιθέσεις που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα και συνοδεύονται είτε από βανδαλισμούς είτε από εμπρησμούς – όπως έγινε χθες τη νύχτα στην περιοχή του Κολωνακίου ή την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή της Καισαριανής.

Το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο: Στις 14 του περασμένου Σεπτεμβρίου με ορμητήριο την πανεπιστημιούπολη, νεαροί είχαν επιτεθεί με μολότοφ – λίγο αργότερα την ευθύνη για την καταδρομικού τύπου επίθεση είχε αναλάβει η ομάδα «Αναρχικές Συμμορίες Μητροπολιτικής Ταραχής». Την πανεπιστημιούπολη χρησιμοποίησαν και χθες οι δράστες της αποτραπείσας βομβιστικής επίθεσης, ενώ η Αντιτρομοκρατική θυμάται ότι στο παρελθόν τουλάχιστον άλλες δύο φορές τρομοκράτες είχαν δράσει από εκεί: παραμονές Χριστουγέννων του 2008 ο Επαναστατικός Αγώνας είχε χτυπήσει με καλάσνικοφ διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου, ενώ το 2013 βαρύς οπλισμός είχε βρεθεί θαμμένος στην πανεπιστημιούπολη.

Ο εντοπισμός του μηχανισμού έθεσε σε ύψιστο συναγερμό την Αστυνομία και ήδη έχουν δοθεί εντολές για αύξηση της επαγρύπνησης και ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, τόσο στις αστυνομικές υπηρεσίες όσο και σε άλλους ευαίσθητους στόχους.