Γίνεται η μεταφορά εμβολίων με αυτό το ψυγείο φορτηγό;

Βλέποντας αυτήν την εικόνα γεννώνται εύλογα ερωτήματα

Η μεταφορά εμβολίων οδικώς από Βρυξέλλες στην Αθήνα θέλει τουλάχιστον δύο ημέρες. Οι ειδικοί εδώ και καιρό μας ‘’βομβαρδίζουν’’ ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια κατά του covid απαιτούν ειδικές συνθήκες συντήρησης, συγκεκριμένα σε πολικές θερμοκρασίες (-70 βαθμούς).

Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Εμβόλιο: Στην Αθήνα έφτασαν οι πρώτες δόσεις - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι  (Photos) | Documento

Κατ’ αρχήν ο ψυγειοθάλαμος του οχήματος που βλέπουμε στην φωτογραφία δεν φαίνεται να είναι κάποιας τέτοιας ειδικής τεχνολογίας για να μπορεί να κρατάει θερμοκρασία κάτω από τους -25Ο C. Απλά όταν μιλάμε για τόσο χαμηλές θερμοκρασίες η ανάλογη ψύξη για να επιτευχθεί απαιτούνται ογκώδεις εναλλάκτες συμπύκνωσης και φυσικά ογκώδεις συμπιεστές ή άλλες τεχνολογίες ψύξης (κρυογενική) χωρίς μηχανικά μέσα ψύξης με βάση το υδρογόνο ή το άζωτο.

Επιπλέον ψυκτικός θάλαμος με πάχος τοιχωμάτων κοινών ψυκτικών πάνελ 10 εκατοστών δεν μπορούν να κρατήσουν τέτοιες πολικές θερμοκρασίες ειδικά όταν κινούνται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος και μάλιστα άνω του μηδενός, εκτός αν μιλάμε για διαστημικά υλικά.

Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο ίδιος ο θάλαμος δεν χρειάζεται να κρατάει αρνητικές θερμοκρασίες, θα έπρεπε τα εμβόλια να είναι μέσα σε ειδικά isobox με υγρό άζωτο, ή σε cold cell (κυψέλες ξηρού πάγου) και όχι σε χαρτοκιβώτια που βλέπουμε στην φωτογραφία, όπου μάλιστα βλέπουμε ότι οι εκφορτωτές δεν χρησιμοποιούν ούτε καν προστατευτικά γάντια, λες και μεταφέρουν απλά χαρτόκουτα με παιχνίδια.

Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η συσκευασία των εμβολίων έγινε σε ξηρό πάγο, από το Βέλγιο στην Ελλάδα, σίγουρα αυτός δεν μπορεί να διατηρηθεί για δύο μέρες σε θάλαμο απλής ψυκτικής συντήρησης.

Και τέλος σε καμία περίπτωση δεν ξεφορτώνεις προϊόντα βαθιάς κατάψυξης στο πεζοδρόμιο ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, διότι ως γνωστόν παθαίνουν αλλοιώσεις.

Και αν δεν είναι αυτό μια φαρσοκωμωδία, τότε σίγουρα είναι αυτό που συνέβη στην Βουλγαρία, όπου τα εμβόλια διανεμήθηκαν στα κατά τόπους κέντρα σήμερα, Σάββατο, με τα βλέμματα να στρέφονται στην Φιλιππούπολη, όπου οι δόσεις του εμβολίου έφτασαν σε ένα φορτηγό εταιρείας με λουκάνικα!