Γιατί ο Ολυμπιακός κλείδωσε το πρωτάθλημα!

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου εξηγεί με έναν αναλυτικό δεκάλογο το επιχείρημα ότι η χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού οδηγεί σε μη αναστρέψιμη κατάσταση την κούρσα του πρωταθλήματος.
Πέντε βαθμοί δεν είναι τίποτα. Ένα ντέρμπι μέσα, ένα ντέρμπι έξω είναι. Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Επί της ουσίας, η παράνοια, εδώ και πολλούς μήνες, του Ολυμπιακού ανταμείφθηκε χθες κλειδώνοντας το πρωτάθλημα. Με το κάρμα αυτή τη φορά να είναι στη δική του πλευρά. Με ένα γκολ στο ίδιο χρονικό σημείο, όπως πέρυσι του Βούκοβιτς, αυτή τη φορά έπεσε ο ΠΑΟΚ στο καναβάτσο και ήταν τόσο άθλιος που δεν είχε κουράγιο να φωνάξει για οτιδήποτε.

Προσωπικά βλέπω τη μπάλα εκτός γραμμής, όρκο ασφαλώς δε μπορώ να πάρω αλλά η θέση του σώματος, οι εικόνες και ο Πασχαλάκης που είναι ο πιο κοντινός στην ευθεία άνθρωπος, δείχνουν ότι ο Ρατζέλοβιτς γυρίζει τη μπάλα απ´ έξω. So what. Ο ΠΑΟΚ μοιάζει από εκείνο το σημείο να πετάει λευκή πετσέτα. Κι ο Ολυμπιακός στο τελευταίο 20λεπτο που θα περίμενε κανείς να «σκάσει» έχοντας και το ματς με την Άρσεναλ, έδειχνε να έχει όση ένταση, καθαρό μυαλό και ενέργεια, έλειπε από τον ΠΑΟΚ.

Παραξενεύτηκαν ορισμένοι που δημόσια εκτίμησα ότι ο Ολυμπιακός κλείδωσε το πρωτάθλημα, οπότε μιας και ο τηλεοπτικός χρόνος είναι αμείλικτος, ας συγκεκριμενοποιήσω την επιχειρηματολογία μου:

Ο Ολυμπιακός είναι θωρακισμένος μέσοαμυντικά, δέχεται γκολ πολύ δύσκολα, έχει αθλητικότητα, χημεία και μεγάλη δίψα. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει τίποτα από αυτά.
Ο Ολυμπιακός είχε τετράδα φωτιά μπροστά που σχεδόν πάντα θα έβρισκε μια λύση. Πούλησε τον πιο δημιουργικό του παίκτη, δίνοντας σοβαρή ελπίδα στους ανταγωνιστές του, αλλά και πάλι με Βαλμπουενά-Ελ Αραμπί, Φορτούνη να έρχεται είναι καλύτερος από την αντίστοιχη τετράδα του ΠΑΟΚ. Και η τετράδα και η 11άδα ολοκλήρωσε το ντέρμπι χωρίς μια τελική στην εστία που να αναγκάσει τον τερματοφύλακα να κάνει μια επέμβαση της προκοπής.
Ο Ολυμπιακός έμαθε να κερδίζει ντέρμπι, ενώ ο ΠΑΟΚ φέτος κέρδισε μόνο την ΑΕΚ και στην Τούμπα έχει 1/4 στο πρωτάθλημα με δυο ισοφαρίσεις στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Και τα πλέι οφ είναι γεμάτα ντέρμπι, κάθε Κυριακή…
Ο Ολυμπιακός μέσα στην απύθμενη τοξικότητα που βγάζουν οι διοικούντες του, και την απεριόριστη γραφικότητα να ονομάζουν στημένο πρωτάθλημα αυτό που πάει μαθηματικά στα χέρια τους, έχει περάσει στο ποδοσφαιρικό τμήμα την δίψα, ψύχωση, τρέλα (όπως θέλετε πείτε το) για τον τίτλο. Αυτή που είχε και ο ΠΑΟΚ. Πέρυσι… Φέτος έπαιζε ντέρμπι τίτλου στο γήπεδο του, κι έκλεισε 90λεπτο με μηδέν κίτρινες κάρτες και τον αντίπαλο αριστερό μπακ να κάνει κούρσα 50 μέτρων χωρίς φάουλ…
Έχει τα υπουργεία μαζί του, έχει τους θεσμούς όπου χρειάζεται βάζοντας να πετάνε ελικόπτερα, drones, F16 για την προστασία της ομάδας. Κι αν δεν ευνοηθεί όπως έγινε σκανδαλωδώς με τον Γκεστράνιους στο ντέρμπι αιωνίων, ή δεν πάρει όλα τα σπόρια δικά του από τους ξένους, δεν θα αδικηθεί κιόλας, απειλώντας με GRexit, εξορία, Άδη, προσελήνωση, όποιον από «Δ» σταθεί εμπόδιο στον στόχο του.
Έχει αυτή τη στιγμή, μέσω του ιδιοκτήτη του, σχεδόν 20 Μέσα Ενημέρωσης εξαρτημένα διαφημιστικά, άμεσα ή έμμεσα, φιλικά ή «αντίπαλα» που θα περάσουν τις θέσεις του και θα επηρεάσουν καταστάσεις.
Έχει προπονητή, καταρτισμένο τεχνικά, με γνώση της ομάδας, των ιδιαιτεροτήτων και μπαρουτοκαπνισμένο πλέον σε Ολυμπιακή λογική. Ο ΠΑΟΚ έχει τον Φερέιρα, που δεν εμπνέει κανέναν, και στον άτυχο ρόλο να διαδέχεται τον Λουτσέσκου, με αναπόφευκτες τις συγκρίσεις.
Ο Ολυμπιακός παίρνει φέτος σταθερά κάτι από τις μεταγραφές του, άλλοτε πολύ κι άλλοτε λίγο. Από τον Μπα και τον Σεμέδο ως τον Βαλμπουενά, τον Ρατζέλοβιτς, τον Ελ Αραμπί. Ο ΠΑΟΚ παίζει χωρίς καμία μεταγραφή στην 11άδα.
Ο ΠΑΟΚ κουβαλά σχεδόν κάθε εβδομάδα εδώ και δυο μήνες στην πλάτη το βάσανο της Ξάνθης, ενώ ο Ολυμπιακός στο ίδιο διάστημα μεσοβδόμαδα έχει μόνο το γλυκό άγχος της Ευρώπης, που τελικά όχι μόνο δεν τον φθείρει αλλά τον τρέφει κιόλας.
Ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη ομάδα. Έχει χημεία, καλύτερη τακτική, πολύ πιο δουλεμένα στημένα, το θέλει περισσότερο και αποδείχθηκε αυτό τόσο στο Καραϊσκάκη όσο και στην Τούμπα. Οι διαφορές μπορεί να είναι μικρές αλλά σε συνδυασμό με το +5 και τον ΠΑΟΚ να μην μοιάζει ικανός να αντιδράσει, θα είναι έκπληξη μεγατόνων αν αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Να πω την πάσα αλήθεια, πιο πιθανό φαίνεται να ανοίξει κι άλλο η διαφορά παρά να κλείσει.

sdna.gr