Γιώργος Κιμούλης: Κόβεται η παράστασή του από την Επίδαυρο

Με μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς και μην μπορώντας να αγνοήσει τις πρόσφατες καταγγελίες εναντίον του Γιώργου Κιμούλη από συναδέλφους του για ακραία επιθετική συμπεριφορά, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ανακοινώνει την διακοπή της συνεργασίας τους.

Στο νέο του πρόγραμμα, που υπό βρίσκεται διαμόρφωση, είχε συμπεριληφθεί και η θεατρική παράσταση «Φιλοκτήτης», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη, η οποία σχεδιαζόταν να φιλοξενηθεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου κάτι το οποίο τελικά δεν πρόκειται να συμβεί.

«Υπό τη βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων, και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη, απόφαση να μην συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά» αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ ανακοινώνεται επίσης πως «η Καλλιτεχνική Διεύθυνση βρίσκεται σε συνεννόηση με τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη της παράσταση, για την εξασφάλιση νέας συμφωνίας για το φετινό πρόγραμμα, με το ίδιο ή με άλλο έργο, με γνώμονα την διασφάλιση των υπόλοιπων μελών του θιάσου

».

Παρόλα αυτά η διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κρίνει σκόπιμα να εξηγήσει την βαθύτερη έννοια της απόγασή της. «Πρόθεσή μας δεν είναι να δράσουμε τιμωρητικά, ούτε να ούτε να υποκαταστήσουμε τα δικαστήρια. Όμως, θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς μας εάν παραβλέπαμε τις σκληρές και επώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του χώρου μας για αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά τιμούν την Τέχνη και τους ανθρώπους της».

Να θυμίσουμε εδώ πως η περίπτωση του Γιώργου Κιμούλη, η οποία καταγγέλθηκε αρχικά από την ηθοποιό Ζέτα Δούκα για να ακολουθήσουν αντίστοιχες μαρτυρίες από άλλες ηθοποιούς, ήταν η  εκείνη που άνοιξε την συλλογική αντίδραση του ελληνικού #Me Too το οποίο έλαβε στη  συνέχεια μορφή χιονοστιβάδας,