Δείτε live: Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον

Το τελευταίο αντίο στον Τζορτζ Φλόιντ, τον «άνθρωπο που άλλαξε τον κόσμο», λένε αυτή την ώρα στο Χιούστον, συγγενείς και φίλοι του 46χρονου που έχασε τη ζωή του πριν από περίπου 2 εβδομάδες απόρροια αστυνομικής βίας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία ξεκινά στην εκκλησία Fountain of Praise, παρουσία περίπου 500 καλεσμένων, που προσκλήθηκαν από την οικογένεια Φλόιντ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών ηγετών και διασημοτήτων.

Στη συνέχεια, ο Φλόιντ θα ταφεί δίπλα στη μητέρα του, στο κοιμητήριο Houston Memorial Gardens του Πέρλαντ. Την κηδεία θα τελέσει ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, της πόλης στην οποία ο Φλόιντ έχασε τη ζωή του, ζήτησε από τους κατοίκους να τιμήσουν τη μνήμη του 46χρονου, κρατώντας «σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων» την ώρα που θα ξεκινήσει η κηδεία του.

Δείτε live εικόνα από την κηδεία του Φλόιντ

Σε κλίμα οδύνης, οι προσκεκλημένοι στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ, πλησίασαν στο φέρετρο για να αποχαιρετήσουν τον άτυχο 46χρονο και σύμβολο, πλέον, στη μάχη κατά του ρατσισμού, καθώς ξεκίνησε η ακολουθία.

«Είναι ώρα να τιμήσουμε τη ζωή του», είπε η πάστορας Μία Ράιτ στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία. «Ίσως να κλάψουμε, να πενθήσουμε, όμως θα βρούμε την ανακούφιση και την ελπίδα», συμπλήρωσε, καθώς άνοιξε την τελετή.

Στο μεταξύ, μήνυμα μέσω βίντεο έστειλε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.  Στη διάρκεια του μηνύματός του, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στην εξάχρονη κόρη του Φλόιντ, Τζιάνα λέγοντας πως «είσαι τόσο γενναία… ο πατέρας σου θα σε βλέπει από ψηλά και θα αισθάνεται πολύ υπερήφανος για εσένα».

Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας Αλ Γκριν, ο οποίος απευθύνθηκε στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. «Όλο αυτό δεν είναι απλά μια μεμονωμένη στιγμή των καιρών μας, είναι ένα κίνημα που επηρεάζει την εποχή μας», υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως το φέρετρο του Φλόιντ παρέμεινε ανοιχτό, σε μια κίνηση που θύμησε την αντίστοιχη του Έμετ Τιλ, ενός μαύρου 14χρονου που δολοφονήθηκε το 1955. Τότε, το φέρετρο του ανήλικου είχε μείνει ανοιχτό, έπειτα από αίτημα της μητέρας του, ώστε να δει ο κόσμος πόσο πολύ είχε υποφέρει ο γιός της.

Στο μεταξύ, αν και η κηδεία είναι ιδιωτική, τουλάχιστον 50 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία για να αποτίσουν φόρο τιμής. Ορισμένοι, μάλιστα, κρατούσαν πινακίδες με μηνύματα, όπως το «Black Lives Matter».

Παράλληλα, αρκετοί αστυνομικοί από το Πανεπιστήμιο του Νότιου Τέξας περιφρουρούσαν την είσοδο του ναού, φορώντας μάσκες προσώπου, στις οποίες ήταν τυπωμένα τα τελευταία λόγια του.

Σημειώνεται πως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τήρησε σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων για να τιμήσει τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού, δηλαδή όση ώρα ακριβώς ο λευκός αστυνομικός γονάτιζε στον λαιμό του Φλόιντ οδηγώντας τον στον θάνατο. Η τήρηση σιγής στο NYSE ξεκίνησε το μεσημέρι προκειμένου να συμπέσει με την έναρξη της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ.