Διπλό χτύπημα Ερντογάν στην Κύπρο: «Κλειδώνει» για γεωτρήσεις το οικόπεδο 7 – Το έγγραφο στον ΟΗΕ!

Navtex με την οποία «στέλνει» το Γιαβούζ για γεωτρήσεις σε περιοχή που βρίσκεται στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε η Αγκυρα, ενώ παράλληλα, έστειλε στον ΟΗΕ, τις απαιτήσεις της σχετικά με το συγκεκριμένο οικόπεδο.

Σύμφωνα με τη Navtex 1109/19, η Άγκυρα σχεδιάζει εργασίες γεωτρήσεων στην περιοχή από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 21 Ιανουαρίου.

Για τις εργασίες γεώτρησης, ο σταθμός της Αττάλειας αναφέρει και τα πλοία ERTUĞRUL, OSMAN και ORHAN.

TURNHOS N/W : 1109/19
MEDITERRANEAN SEA
DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUĞRUL, OSMAN AND ORHAN FROM 062100Z OCT 19 TO 102100Z JAN 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 59.40 N – 032 10.83 E
34 01.40 N – 032 10.82 E
34 01.42 N – 032 13.23 E
33 59.40 N – 032 13.25 E
WIDE BERTH REQUESTED.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του Γιαβούζ, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι «λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα».

Τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (Yavuz) θα ξεκινήσει γεώτρηση σε νέα σημεία τις επόμενες ημέρες.

Το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ
Υπενθυμίζεται ότι το τεμάχιο 7 έχει αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση. Η υπογραφή αδειοδότησης της κοινοπραξίας ENI και ΤΟΤΑL για έρευνες στο τεμάχιο 7 πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε αντίδραση της Άγκυρας, η οποία διαμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει «σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη αδειοδοτημένες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας μας».

Από την πλευρά της η Λευκωσία απάντησε ότι «η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 7 είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας».

Το Τούρκικο έγγραφο στον ΟΗΕ
Την δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, (στις 19 Σεπτεμβρίου) με την οποία η Άγκυρα αντιδρούσε στην υπογραφή συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με της εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για το τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της, κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλε με επιστολή του στις 21 Σεπτεμβρίου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ζητώντας να κυκλοφορήσουν ως μέρος των θεμάτων 41 (κυπριακό) και 74 (Δίκαιο της Θάλασσας και Ωκεανών) της Γενικής Συνέλευσης και του Σ.Α.

Η δήλωση Ακσόι ανέφερε ως γνωστόν ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα «η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη», ενώ επαναλαμβάνεται ο γνωστός ισχυρισμός ότι η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ  αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θεωρεί δε ότι κάνοντας αυτό παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».

Η ίδια ανακοίνωση περιείχε προειδοποιήσεις προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στη περιοχή «να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου».

Philenews, alphanews.live