Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. – 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο

Δρακόντεια είναι τα μέτρα της αστυνομίας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το πρωί της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου 2020, τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους της Αττικής, δημιουργώντας ένα κλοιό γύρω από την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Το ελικόπτερο και το drone της ελληνικής αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ αυξημένα θα είναι και τα μέτρα προστασίας στα αστυνομικά τμήματα. Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της αστυνομίας εκφράζουν φόβους για χτύπημα περιφερειακά της Αττικής.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει έτοιμο σχέδιο για την πρόληψη και αποφυγή επεισοδίων, με επίκεντρο τα Εξάρχεια καιτην περιοχή που της δολοφονίας Γρηγορόπουλου (Μεσολογγίου και Τζαβέλα), χωρίς αν αποκλείει επέκταση των μέτρων και σε άλλες περιοχές.

Οι αρχές αναλυτικότερα, έχουν σχηματίσει δύο τετράγωνα ασφαλείας με το πρώτο να περικλείεται από τις οδούς Κωλέττη, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς στη μέση αυτού είναι σημείο της δολοφονίας.

Το δεύτερο τετράγωνο είναι ακόμα πιο ευρύ, περικλείοντας τις οδούς Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπης και Αραχώβης.

Σύμφωνα με τις αρχές οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται στο δεύτερο τετράγωνο θα είναι εντατικοί και θα αφορούν την άσκοπη μετακίνηση και το αν έχουν σταλεί SMS που να υποδεικνύουν σαφή αιτία για το λόγο που βρίσκεται κανείς στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης.

Όσον αφορά το απαγορευτικό συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης είχε από χθες προέβη σε διαταγή απαγόρευσης των συγκεντρώσεων-συναθροίσεων για λόγους δημόσιας υγείας, όπως ακριβώς είχε γίνει και στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων την Κυριακή

Με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε το πρωί του Σαββάτου, απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται στις συναθροίσεις να συμμετέχουν πάνω από τέσσερα άτομα και η απόφαση ισχύει από τις 5:00 της 6ης Δεκεμβρίου έως τα μεσάνυχτα –ημέρα κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Περίπου 5.000 χιλιάδες αστυνομικοί θα πραγματοποιήσουν αυτό τον σχεδιασμό ενώ θα χρησιμοποιηθούν Drones και ελικόπτερα προκειμένου οι επίγειες δυνάμεις να κατευθύνονται από αέρος.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί παράλληλα το γεγονός πως οι αρχές θα επιστρατεύσουν και 6 Αίαντες για να χρησιμοποιηθούν εάν προκύψουν εστίες έντασης.

Κλειστοί έξι σταθμοί του ΜετρόΚλειστοί θα είναι αύριο Κυριακή, από τις 8 το πρωί, οι σταθμοί “Ομόνοια”, “Πανεπιστήμιο”, “Σύνταγμα”, “Ακρόπολη”, “Μοναστηράκι” και “Βικτώρια” στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της 12ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις. Κανονικά θα λειτουργήσει το Τραμ.