Επίδομα ανεργίας και 534 ευρώ: Νέα παράταση για το φθινόπωρο – Ποιοι οι νέοι δικαιούχοι!

Ποιοι θα δικαιούνται τα 534 ευρώ το μήνα έως και τον Οκτώβριο – Νοέμβριο. Ποιοι παίρνουν νέα 2μηνη παράταση ύψους 800 ευρώ στα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αναλυτικά παραδείγματα
Νέα δέσμη μέτρων νομοθετεί το υπουργείο Εργασίας με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και την ανάσχεση της αλματώδους αύξησης της ανεργίας στο δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται. Καθώς η πανδημία του κορονοϊού αναζωπυρώνεται και η οικονομία φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό ύφεσης, νέα μέτρα μπαίνουν στο τραπέζι για το επόμενο 4μηνο και έως το τέλος του έτους, μεταξύ αυτών η παράταση του επιδόματος των 534 ευρώ και για το φθινόπωρο.

Ειδικότερα τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας, είναι:

Παράταση της ισχύος του προγράμματος «Συν – Εργασία» μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή μέχρι 31/12/2020 αντί 15/10/2020.
Παράταση ισχύος του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, κατ αρχήν και για τον Οκτώβριο (ενδεχομένως και για Νοέμβριο).
Νέα δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας
Ειδικά μέτρα για τους εποχικούς εργαζόμενους, όπως πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης, 534 ευρώ ειδική αποζημίωση με μονομερείς δηλώσεις και για το φθινόπωρο (μετά τις 30/9) και ενίσχυση του εισοδήματός τους πέραν της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ
Κίνητρα νέων προσλήψεων με μέτρα όπως επιδότηση εισφορών
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο της αναστολής συμβάσεων και η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ που το συνοδεύει, αναμένεται να επεκταθεί με νομοθετική ρύθμιση κατ αρχήν και για τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα με ΠΝΠ οι αναστολές επεκτάθηκαν χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ.

Με τη νέα ρύθμιση η χρονική επέκταση καταλαμβάνει πλέον και τον Οκτώβριο, ενδεχομένως και τον Νοέμβριο. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι το εν λόγω μέτρο να αξιολογείται μήνα – μήνα, ώστε εφόσον χρειαστεί κι ανάλογα με την πορεία της πανδημίας να επεκταθεί εκ νέου. Δεν είναι λίγοι εξάλλου οι ειδικοί που επισημαίνουν τον κίνδυνο οι αναστολές να μετατραπούν σε απολύσεις μόλις το μέτρο αποσυρθεί από την αγορά.

Προσοχή, συνεχίζονται έως και την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου οι μονομερείς δηλώσεις εποχικών εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης για τον μήνα Ιούλιο, οι οποίοι δεν έχουν φέτος επαναπροσληφθεί επειδή το ξενοδοχείο ή το τουριστικό λεωφορείο που απασχολούνταν πέρσι φέτος δεν λειτούργησε.

Παρατείνεται το «Συν – Εργασία»
Παράλληλα με τις αναστολές συμβάσεων, θα «τρέχει» ολόκληρο το φθινόπωρο και το «Συν – Εργασία» που επεκτείνεται πλέον έως το τέλος του έτους, λαμβάνοντας παράταση ζωής 2,5 μηνών. Όπως έχει αποκαλύψει το ethnos.gr, τον Ιούνιο εντάχθηκαν στον μηχανισμό μειωμένου ωραρίου και καθαρού μισθού μόλις 3.400 επιχειρήσεις και 32.000 εργαζόμενοι, ενώ τον Ιούλιο 5.501 επιχειρήσεις και 48.507 εργαζόμενοι.

Μπροστά στην ενδεχόμενη αποτυχία του μηχανισμού που νομοθετήθηκε ως το βασικό ανάχωμα στις απολύσεις και την ανεργία, η κυβέρνηση νομοθέτησε βελτιωτικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες:

Επιδοτούνται 100% οι εισφορές – εργοδοτικές και εργατικές -για τον χρόνο εργασίας που χάνεται από 1/7 – 15/10
στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη μετά τις 30 Μαίου και έως 10/8

Συνεργασία: Και οι εποχικοί εργαζόμενοι στον μηχανισμό εκ περιτροπής απασχόλησης
Τώρα το πρόγραμμα επεκτείνεται έως το τέλος του έτους – όπως ισχύει ήδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αερομεταφορών. Ήδη ο μηχανισμός τρέχει με δυο ταχύτητες σε εποχικές και μη εποχικές επιχειρήσεις:

Στις εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή στις επιχειρήσεις που είχαν το 50% του τζίρου του 2019 εντός του 3ου τριμήνου (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), επιδοτούνται από 1/7 έως 30/9 κατά 100% το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών και για τον χρόνο εργασίας που πραγματοποιείται και γι αυτόν που χάνεται. Ταυτόχρονα επιδοτείται το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται καθώς και το 50% των συνολικών εργατικών εισφορών (εφόσον η μείωση ωραρίου είναι 50%) μέχρι 15/10.

Για παράδειγμα: Μισθωτός με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ που εντάσσεται στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» τον Αύγουστο με μείωση ωραρίου 50%. Η επιχείρηση είναι εποχική.

Ο εργοδότης καταβάλλει :

423,5 ευρώ καθαρό μισθό
76,65 ευρώ εργατικές εισφορές
Το κράτος καταβάλλει:

254 ευρώ οικονομική ενίσχυση στον εργαζόμενο
76,65 ευρώ εργατικές εισφορές
243,3 ευρώ εργοδοτικές εισφορές
Στις μη εποχικές επιχειρήσεις επιδοτείται από 1/7 έως 15/10 το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται. Δηλαδή, ο εργοδότης πληρώνει το 50% του καθαρού μισθού και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών. Το κράτος πληρώνει το 60% του μισού καθαρού μισθού και το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα: Μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ και μείωση ωραρίου 50%. Ο καθαρός μισθός του είναι 846,7 ευρώ. Ο εργοδότης καταβάλλει :

423,4 ευρώ καθαρό μισθό και
198,3 ευρώ σε εισφορές
Το κράτος καταβάλλει:

254€ οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας
198,3 ευρώ εισφορές
Προσοχή, οι δηλώσεις των εργοδοτών στο σύστημα «Εργάνη» για την Α φάση ένταξης στον μηχανισμό για τον Αύγουστο ολοκληρώνονται την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Νέα δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας ΟΑΕΔ
Με νομοθετική ρύθμιση έρχεται επίσης νέα δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας για  βραχυχρόνιους και μακροχρόνια ανέργους. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επέκταση της επιδότησης για ανέργους το δικαίωμα των οποίων έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 € (έως 399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 € (έως 360 € μηνιαίως).
Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 € (έως 200 € μηνιαίως).
Εποχικοί εργαζόμενοι
Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης ειδικά μέτρα για τους εποχικούς εργαζόμενους, όπως:

νέο πρόγραμμα κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα
νέα παράταση της ειδικής επιδότησης των 534 ευρώ και πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου – δηλαδή τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο – με μονομερείς δηλώσεις για εποχικούς χωρίς επαναπρόσληψη
Στο πακέτο εντάσσονται και μέτρα που έχουν στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων πέραν της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ.