Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον: Οι Δημοκρατικοί ζητούν από τον Τραμπ να «στριμώξει» τον Τούρκο πρόεδρο!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ μετακόμισε στον Λευκό Οίκο.

Η πρώτη, έλαβε χώρα τον Μάιο του 2017 και μάλιστα αμαυρώθηκε από την επιθετική στάση που επεφύλαξαν τα άτομα της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου σε διαδηλωτές, κυρίως Αρμένιους.

Ήταν τέτοια η προκλητικότητα της προσωπικής του φρουράς που έφτασε στο σημείο να επιτεθεί ακόμα και σε Αμερικανούς αστυνομικούς, οι οποίοι επιχείρησαν να επαναφέρουν την τάξη.

Σήμερα, ο Ερντογάν και οι αστυνομικοί του δεν έχουν στραφεί εναντίον κανενός. Τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, όσο και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, όμως, τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ξεπλένει έναν «δικτάτορα». Τα αμερικανικά Μίντια, μάλιστα, τονίζουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στράφηκαν με απάνθρωπο τρόπο κατά των “Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων” (SDF), οι οποίες με κορμό τους Κούρδους του YPG, κατανίκησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, προσφέροντας πολύτιμη υπηρεσία στη Δύση και στον πολιτισμένο κόσμο. Όπως είναι γνωστό, όμως, με απόφαση του προέδρου Τραμπ, οι ΗΠΑ “πούλησαν” τους Κούρδους συμμάχους τους, αφήνοντάς τους έρμαια του τουρκικού στρατού.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να θέσει στον Τούρκο ομόλογό του δέκα σκληρά ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ θέτει θέματα, όπως η θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, η προστασία του καθεστώτος λειτουργίας της Αγίας Σοφίας και, βέβαια, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.