Επιστρέφει ο εφιάλτης της τρομοκρατίας: Σε συναγερμό η Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων!

Μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις σε Λονδίνο και Χάγη – Και η Γαλλία μια από τις χώρες υψηλού κινδύνου λένε οι ΗΠΑ – Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα στη λίστα με τις πιο ασφαλείς χώρες

Παρ’ ότι η Ελλάδα έλαβε το πράσινο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ζήτημα της ασφάλειας ενόψει της εορταστικής περιόδου, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας συνεχιζόμενων απειλών από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, θα παραμείνουν τα μέτρα ασφαλείας σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και κάποιοι από τους δημοφιλέστερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που ενέχει κίνδυνο για τους τουρίστες. «Οι βίαιοι εξτρεμιστές εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε τοποθεσίες όπως αγορές Χριστουγέννων, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, κόμβους μεταφοράς και άλλους παρόμοιους στόχους που επισκέπτονται οι τουρίστες», αναφέρει η ανακοίνωση. Ακολουθεί μάλιστα, μία λίστα με πράγματα που οφείλει να κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια της παραμονής του. «Να είστε σε συνεχή επαγρύπνηση σε εορταστικά δρώμενα και φεστιβάλ, σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και σε πολυσύχναστα μέρη. Αναθεωρήστε τα δικά σας προσωπικά μέτρα ασφάλειας. Να επιθεωρείτε συχνά τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο κινείστε. Να ενημερώνεστε από τα τοπικά ΜΜΕ για τυχόν εξελίξεις».

Δεν προξενούν ιδιαίτερη εντύπωση οι παραπάνω οδηγίες, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Παρισιού ο Gard du Nord, εκκενώθηκε για σαράντα ολόκληρα λεπτά χθες το βράδυ. Ήταν ο τρίτος συναγερμός της ημέρας για την Πόλη του Φωτός. Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε μέσα σε μια τσάντα.  Σύμφωνα με την αστυνομία του Παρισιού, η ανακάλυψη αυτής της «οβίδας» μέσα στην αποσκευή του ταξιδιώτη, ο οποίος είναι στρατιώτης, οδήγησε στη σύλληψή του. Ο άνδρας που ελέγχθηκε τυχαία από αστυνομικούς στον σιδηροδρομικό σταθμό, είχε στην κατοχή του ένα «αδρανές πυρομαχικό» το οποίου παρέδωσε στους αστυνομικούς, δήλωσε μια πηγή της αστυνομίας. Σύμφωνα με μια πηγή κοντά στην έρευνα, ο άνδρας είναι στρατιώτης και δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Παρ’ ότι καλά, καλά δεν έχουμε εισέλθει ακόμα στο Δεκέμβρη το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Στα τραύματά τους υπέκυψαν δύο πολίτες μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε με μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου.  Ακόμη τρία άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας. Η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα που πλήγηκε από τρομοκρατικό χτύπημα. Σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της Χάγης σημειώθηκε άλλη μία επίθεση με μαχαίρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις ανήλικοι.

Τζέφρι Πάιατ: Δεν υπάρχει έκτακτη αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία για Ελλάδα

Πάγιες συστάσεις για την εορταστική περίοδο σε κάθε ευρωπαϊκό προορισμό και όχι έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία συνιστά η χθεσινή αναφορά του State Department για την Ελλάδα, διευκρινίζει ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Mε ανάρτησή του στο twitter, χαρακτηρίζει εσφαλμένες τις σχετικές αναφορές του Τύπου και τονίζει ότι η Ελλάδα παραμένει στο επίπεδο ταξιδιωτικής οδηγίας «1», ήτοι στην πιο ασφαλή σχετική κατηγοριοποίηση του State Department.

protothema.gr