ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΦΟΡΟΥ: μια σπουδαία ώθηση στην Ελληνική οικονομία!

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Φοροτεχνικός – Σύμβουλος επιχειρήσεων

Εξαιρετικά σπουδαία η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς για επιστροφή προκαταβολών φόρου στις επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδύσεις και προχωρούν σε αλλαγή χρήσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων ANFAs και SMPs, με σημαντική παρουσίαση και αξιόλογων φορολογικών διαδικασιών ώστε να υπάρξουν κίνητρα για επενδύσεις.

Η Agreement on Net Financial Assets ,  είναι η συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού την οποία έχουν συνάψει οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες αποτελούν από κοινού το Ευρωσύστημα. Η συμφωνία αυτή θεσπίζει κανόνες και όρια για τη διακράτηση χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού που σχετίζονται με τα εθνικά καθήκοντα των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Το Securities Markets Programme , το Πρόγραμμα Αγορών Τίτλων , ήταν ένα πρόγραμμα που αφορούσε παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές των χρεογράφων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης ,και στόχος ήταν η εξασφάλιση της ρευστότητας σε τμήματα των αγορών χρεογράφων που δυσλειτουργούν ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα αναμένουμε και ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στο οποίο θα ενταχθούν ώριμα επενδυτικά σχέδια σε συμφωνία με τους θεσμούς, κυρίως στους τομείς της πράσινης ενέργειας αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το συνολικό πακέτο φτάνει τα 4 δισ. ευρώ έως και το 2022, και εκτιμάται ότι μπορεί να προσθέσει ανάπτυξη και αύξηση του δημοσιονομικού χώρου από 1 έως και 2 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο μείωσης των φορολογικών βαρών που έχει εξαγγείλει.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει επιστροφή προκαταβολών φόρου σε ποσοστό 20%-30% , μια πραγματικά πολύ σπουδαία πρόταση, για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Ελλάδα, αλλά και ένα σημαντικό κίνητρο ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας.

Ας θυμηθούμε ότι πρόσφατα , για τη χρήση του έτους 2018, δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις που καταθέσαμε το 2019, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 5%, στο πλαίσιο της διανομής του υπερπλεονάσματος, δίνοντας ανάσα ρευστότητας 175 εκατ. ευρώ για 75.000 νομικά πρόσωπα.

Οι νέες λοιπόν προτάσεις έχουν δοθεί στους εκπροσώπους των θεσμών από τον υπουργό Οικονομικών. Η απάντηση των θεσμών ή η αντιπρότασή τους αναμένεται αυτές τις μέρες και βεβαίως το θέμα θα προχωρήσει και στο Eurogroup.

Καλή επιτυχία σε αυτές τις εξαιρετικά θετικές κινήσεις για την Ελληνική Οικονομία !