Ευθεία πρόκληση της Τουρκίας προς ΗΠΑ

Λίγα 24ωρα μετά την εκτόξευση τριών τουλάχιστον πυραύλων από το αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα S-400 στην παραθαλάσσια περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα και ενώ οι ΗΠΑ, παρά τις όποιες διπλωματικές απειλές του παρελθόντος, περιορίστηκαν σε μία χαρακτηριστική αφωνία, η Τουρκία επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή δοκιμής του οπλικού αυτού συστήματος.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ  επιβεβαίωσε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου πως πραγματοποιήθηκε δοκιμή του συγκεκριμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στη συγκεκριμένη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Εδώ και εβδομάδες αναμένει υπογραφή στο προσωπικό γραφείο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο το έγγραφο-πόρισμα-συμπέρασμα του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο καταλήγει στη λήψη άμεσων μέτρων και στην επιβολή αντιποίνων στην Τουρκία για την αγορά, εγκατάσταση και λειτουργία του αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος S-400. Είναι χαρακτηριστική η κωλυσιεργία της αμερικανικής γραφειοκρατίας και η ανοχή του Λευκού Οίκου και του συστήματος διακυβέρνησης Τραμπ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν από πρώτο χέρι πότε ξεπάγωσε το σύστημα S-400, πότε εκτοξεύθηκαν οι τρεις πύραυλοι από το σύστημα αυτό, πότε ακριβώς συνέβη η δοκιμή, αλλά και ποιος ήταν ο εναέριος στόχος.

Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί γνωρίζουν πως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το σύστημα S-400 λειτούργησε με τέτοιο τρόπο ώστε να «λοκάρει» κάθε εχθρικό ιπτάμενο αντικείμενο σύμφωνα με τις εντολές που έχουν αποθηκευτεί στο λογισμικό του, με λίγα λόγια να «λοκάρει» αμυντικά συστήματα που ανήκουν στον αμυντικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ. Παρ΄ όλα αυτά ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά και επίσης βρέθηκε και στην Κύπρο, γνωρίζει από πρώτο χέρι το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές πως δεν πρόκειται για μια απλή κωλυσιεργία, αλλά πως αποτελεί μεθόδευση και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της αμερικανικής διακυβέρνησης.

Ως γνωστόν, το αμερικανικό Κογκρέσο έχει καταλήξει σε νομοδιάταγμα, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε διάφορα επίπεδα κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς και εγκατάστασης του ρωσικού αυτού οπλικού συστήματος. Παράλληλα, και σε επίσημο επίπεδο, διαπιστώνεται πως οι S-400 ανιχνεύουν αποκλειστικά στόχους που έχουν να κάνουν με οπλικά συστήματα, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικούς ή αμυντικούς πυραύλους που έχουν ενταχθεί στον αμυντικό μηχανισμό της ατλαντικής συμμαχίας. Αποτελούν δηλαδή ευθεία απειλή κατά των ενόπλων δυνάμεων όλων των χωρών που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ.

Προφανώς, λοιπόν, υφίσταται πολιτική απόφαση στην Ουάσινγκτον σύμφωνα με την οποία η διακυβέρνηση αποφεύγει να επικυρώσει την απόφαση του Κογκρέσου αφήνοντας το καθεστώς Ερντογάν στο απυρόβλητο. Την ίδια ώρα όμως χώρες μέλη της συμμαχίας -και η Ελλάδα- συνάπτουν συμφωνίες και υπογράφουν πρωτόκολλα συνεργασίας με τις ΗΠΑ για αμυντικούς σκοπούς. Προσφέρουν διευκολύνσεις και διάφορες υπηρεσίες, στρατιωτικές βάσεις, λιμάνια και αεροδρόμια για την ανάπτυξη και εγκατάσταση, αλλά και εξάσκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για την πτέρυγα η οποία καταρρέει από τη στιγμή που δύο βασικοί πυλώνες της συμμαχικής άμυνας στην περιοχή αυτή βρίσκονται σε κατάσταση μετωπικής αναμέτρησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται δηλαδή για την Ελλάδα και την Τουρκία. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, και την ώρα που επίσημα την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Αμερική εξακολουθεί «να ποιεί την νήσσαν».