Εύβοια: Πύρινος εφιάλτης – Νέα φωτιά στο Τραχήλι!

Εφιάλτης οι διαρκείς αναζωπυρώσεις

Φωτιά: Αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις και νέο μέτωπο στο Τραχήλι!

Για δεύτερη μέρα μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Παρά την τιτάνια μάχη των πυροσβεστών η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη και μάλιστα σημειώνονται αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις.

Το χωριό Γαβαλάς κινδυνεύει ακόμη αφού οι φλόγες είναι κοντά στα σπίτια. Πάντως αυτή την ώρα υπάρχει νέα αναζωπύρωση στην εστία που υπάρχει κοντά στον Λοφίσκο και ο αέρας οδηγεί την πυρκαγιά προς τα χωριά Νεοχώρι και Δάφνη.

Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει μία ακόμη φωτιά κοντά στο Τραχήλι.

Σε όλη την περιοχή επιχειρούν αυτήν την ώρα ισχυρότατες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, 185 πυροσβέστες με 98 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες των ΟΤΑ και χωματουργικά μηχανήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

«Καίγονται περιουσίες…»
Νωρίτερα κάτοικος του Γαβαλά μιλώντας στο Newsit.gr είχε περιγράψει τις δραματικές στιγμές που ζουν όσοι βρίσκονται στην περιοχή.

«Είναι δύο τα μέτωπα της φωτιάς. Το ένα πέρασε δίπλα από το χωριό και πάει προς τα χωριά του Αγίου Λουκά και του Αγίου Γιάννη. Και είναι άλλο ένα μέτωπο που αναζωπυρώθηκε και έρχεται προς το Γαβαλά. Τώρα είναι σε απόσταση περίπου 500 μέτρων, κάπου εκεί είναι… κοντά είναι. Οι φλόγες φαίνονται…» λέει ο κάτοικος.

«Οι περισσότεροι έχουν φύγει, έχουν μείνει λίγοι στο χωριό. Το χωριό εκκενώθηκε χθες το βράδυ, στις 3.00 τα ξημερώματα. Έφυγε όλο το χωριό. Προληπτικά, αλλά είχε πολλή κάπνα, οπότε καλά έκαναν και μας έδιωξαν. Είδαμε τη φωτιά, ήμασταν όλοι ξύπνιοι και πέρασε μετά η αστυνομία, πυροσβεστική και με φωνές, με κόρνες μας ειδοποίησαν όλους, πόρτα -πόρτα πήγαν» σημειώνει ο κάτοικος.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Και από μεγάλους ανθρώπους που ζουν εδώ όλα τα χρόνια… καίγονται περιουσίες τώρα, κτήματα, ελιές, όλα…» λέει στο Newsit ο κάτοικος του Γαβαλά.

«Απαγορεύεται η καύση ξερών χόρτων και κλαδιών
Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΠΠ, με αφορμή και τις πυρκαγιές στην Εύβοια και στα Σπάτα, οι οποίες προκλήθηκαν απο αμέλεια, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για προσοχή και υπευθυνότητα, είναι για μιά ακόμα φορά συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά στα Μανίκια της Εύβοιας προκλήθηκε από την καύση κλαδιών, σύμφωνα με τις αρχές, από έναν 64χρονο, ενώ η πυρκαγιά στα Σπάτα, από σπινθήρα γεννήτριας, που φέρεται να έθεσε σε λειτουργία μια 72χρονη. Υπογραμμίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Με πληροφορίες από tvstar