Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον σεισμό στη Σάμο για να «ορίσει» υφαλοκρηπίδα: «Αποδεικνύει ότι τα νησιά δεν έχουν δική τους»!

Νέα παραληρήματα από τον δημιουργό της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τσιχάτ Γιαϊτζί

Ακόμα και τον σεισμό στη Σάμο χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για να αναπτύξουν την παράλογη θέση τους πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εν τέλει αποτελούν μέρος της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας»!

«Ο σεισμός της Σμύρνης επιβεβαίωσε πως νησιά όπως η Σάμος ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» είναι ο νέος ισχυρισμός του απόστρατου ναυάρχου και τέως υπαρχηγού του τουρκικού Ναυτικού Τσιχάτ Γιαϊτζί, που σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης.

Μετά τον φονικό σεισμό 6,7 Ρίχτερ που «χτύπησε» το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής τη Σαμο, ο Γιαϊτζί προχώρησε σε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «Η γεωφυσική πραγματικότητα συναντήθηκε ξανά με τον νόμο της θάλασσας».

Αποφεύγοντας να αποκαλέσει τα ελληνικά νησιά ως «νησιά του Αιγαίου Πελάγους», λανσάροντας το «θάλασσα των νήσων», ο τέως υπαρχηγός του τουρκικού Ναυτικού, υποστήριξε προκλητικά πως : «Αυτός ο οδυνηρός σεισμός στη «Θάλασσα των Νήσων» επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ελληνικά νησιά όπως η Σάμος, που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Απόδειξη πως η ηπειρωτική Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό, απεναντίας η Σμύρνη, η 3η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, υπέστη σοβαρές ζημιές».

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση, πως τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια, αποτελούν: «φυσική προέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της ηπειρωτικής χώρας».

Ο Γιαϊτζί είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» το οποίο στηρίζεται σε τουρκικές φαντασιώσεις και όχι στο Διεθνές Δίκαιο.

pronews.gr