Η Αθήνα αναβάθμισε σε πολιτικό επίπεδο τις συνομιλίες με την Άγκυρα: Συστήνεται ελληνοτουρκική επιτροπή διαπραγμάτευσης

Η Αθήνα αναβάθμισε τον διάλογο με την Άγκυρα, ο οποίος αναμενόταν να ξεκινήσει την Πέμπτη σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο μόνιμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ θα συζητηθεί η σύσταση ελληνοτουρκικής επιτροπής τεχνικών συνομιλιών.

Αυτή η επιτροπή θα κάνει την προπαρασκευή της έναρξης της διαπραγμάτευσης για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξασφαλίζοντας πως δεν θα υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο και τα τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν να πλέουν ανενόχλητα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα θα θέσει την Τετάρτη στο συμβούλιο το ζήτημα της «τουρκικής προκλητικότητας», κάτι που όμως δεν βγάζει κάποιο νόημα, αφού στο συμβούλιο συμμετέχει η Τουρκία, η οποία έχει δικαίωμα βέτο κι έτσι αποκλείεται εξ’αρχής κάθε πιθανότητα έστω και επικοινωνιακής επιτυχίας.

Μήπως λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει τις συζητήσεις με Τουρκία σε κοινή θέα, αρνούμενη ταυτόχρονα πεισματικά ότι το κάνει ή διαρρέοντας πως συζητάει για την «τουρκική προκλητικότητα»;

Άλλωστε είναι πλέον φανερό πως οι σύμμαχοι της Ελλάδας τη «σέρνουν» σε διαπραγματεύσεις, χωρίς να συμμερίζονται την «αγωνία» της Αθήνας για απόσυρση των τουρκικών πλοίων.

Σε ό,τι αφορά το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα αποτελέσουν την βάση των συνομιλιών την Πέμπτη, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

pronews.gr