Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χρειαστεί περισσότερα από 3 τρισ. ευρώ για τον κορωνοϊό!

Εμπροσθοβαρής ο επόμενος προϋπολογισμός λόγω της πανδημίας, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Πολλά περισσότερα χρήματα από 3 τρισ. ευρώ θα χρειαστεί να ξοδέψει η ΕΕ για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία εκτίμησε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Μιλώντας στη δεύτερη ψηφιακή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο ευρωπαϊκό επίπεδο και επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποτελούν την πλέον εντυπωσιακή απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Τελικώς θα χρειαστούν πολύ περισσότερα», είπε η Πρόεδρος, τονίζοντας πάντως ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα είναι εμπροσθοβαρής και θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την κινητοποίηση των επενδύσεων που θα αναστρέψουν την κατάσταση.

«Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι η ναυαρχίδα της ανάκαμψης. Θα φορτώσουμε εμπροσθοβαρώς τον ανανεωμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε αυτήν την επένδυση σε αυτά τα κρίσιμα πρώτα χρόνια ανάκαμψης. Αυτό θα επανεκκινήσει τις οικονομίες μας και θα οδηγήσει την ανάκαμψή μας προς μια πιο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή προοπτική», τόνισε.

Ευρωκοινοβούλιο: Ολομέλεια με τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό
Σε μια συγκινητική ομιλία, κατά την οποία ανέφερε ονόματα θυμάτων από κορονοϊό στην Ευρώπη, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είπε: «να έχετε το θάρρος να υπερασπίζεστε την ΕΕ. Επειδή αυτή η Ένωση μας θα μας βγάλει από την κρίση. Και θα είναι τόσο δυνατή αύριο όσο αυτά που κάνουμε σήμερα. Και αν χρειάζεστε έμπνευση, δείτε τους ανθρώπους της Ευρώπης που στέκονται μαζί – με ενσυναίσθηση, ταπεινότητα και ανθρωπιά. Τους αποτίω φόρο τιμής».

Κάλεσε μάλιστα τους λαϊκιστές να σταματήσουν να παραποιούν την πραγματικότητα και να λένε τη μισή αλήθεια, αναγνωρίζοντας μεν την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ιταλία τις πρώτες μέρες του ξεσπάσματος της κρίσης στη χώρα αυτή, αλλά καταγράφοντας στη συνέχεια λεπτομερώς την απάντηση που δόθηκε, την αποστολή προστατευτικού εξοπλισμού από Γαλλία και Γερμανία, αλλά και την αεροδιακομηδή ασθενών από το Μπέργκαμο στη Βόννη.

«Πρέπει να αναπτύξουμε μια πρωτοφανή επενδυτική στρατηγική τύπου Σχεδίου Μάρσαλ προκειμένου να ανακτήσουμε και να εγγυηθούμε την ευημερία των πολιτών μας», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι το κλειδί. Στην τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της ΕΕ, θα έχουμε μια στρατηγική συζήτηση για τον προϋπολογισμό», προανήγγειλε.