Η ημερομηνία ορόσημο για την άρση του lockdown στην Ελλάδα!

Σε καθεστώς lockdown είναι η Ελλάδα από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις οι νέοι περιορισμοί θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 του μήνα, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια ότι τότε θα αρθούν οι περιορισμοί.

Όπως είπε και η Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα από την επόμενη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου θα μπορούσε να ελπίζουμε σε μία καλύτερη εικόνα. Με τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει τους 400 το σύστημα υγείας δέχεται αφόρητη πίεση.

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα που παρουσιάζει η ιστοσελίδα ethnos.gr προβλέπεται σταδιακή υποχώρηση των κρουσμάτων μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα του καθολικού lockdown αλλά και του περιορισμού της κυκλοφορίας αρχίζουν να αποδίδουν.

Σύμφωνα με το ίδιο μαθηματικό μοντέλο την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει το καθολικό lockdown εκτιμάται ότι θα υπάρχουν 1.100 με 1.70 κρούσματα. Την ίδια ώρα το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι στο 6%.

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι για πρώτη φορά μετά από μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι κάτω από 1.000 και το ποσοστό θετικότητας κάτω από το 4%.

Tην Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι κάτω από 2% και τα ημερήσια κρούσματα θα κυμαίνονται από 310 – 460.

Όπως έχει σημειώσει ο υπουργός Υγείας για να γίνει άρση του lockdown θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 500 ημερησίως. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο η 11η Δεκεμβρίου ίσως είναι η μέρα που μπορούμε να μιλάμε για άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η άρση του καθολικού lockdown σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ίσως ισχύσει από τις 14 Δεκεμβρίου. Πρέπει να πούμε βέβαια ότι όπως επεσήμανε και η Βάνα Παπαευαγγέλου αλλά και ο Γκίκας Μαγιορκίνης προϋπόθεση για την άρση των περιορισμών είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων.