Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν

Με ψήφους 383 υπέρ και 327 κατά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν. Η κυρία φον ντερ Λάιεν η οποία θα διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε (τουλάχιστον) χρόνια, γίνεται η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ΕΕ που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

Η διαδικασία της εκλογής της αποτέλεσε ένα πραγματικό θρίλερ καθώς η αδυναμία των δύο κορυφαίων υποψηφίων των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κεντροδεξιού Μάνφρεντ Βέμερ και του σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειονοψηφία σε συνδυασμό με την επιθυμία ορισμένων ηγετών των κρατών – μελών να απαξιώσουν τον θεσμό των Spitzenkanditaten, έφερε στο προσκήνιο την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας.

Παρόλο που σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάνστεθ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα υποστήριξαν ανοιχτά την κυρία φον ντερ Λάιεν, η σκληρή στάση των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι για μικροπολιτικούς εσωτερικούς λόγους, αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν οδήγησε σε πλήρη διάσπαση την δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ΕΚ. Χαρακτηριστικό της «διάσπασης» των σοσιαλδημοκρατών ήταν ότι οι ευρωβουλευτές της εν λόγω πολιτικής ομάδας από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Γαλλία αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την Γερμανίδα πολιτικό. Ωστόσο οι εν λόγω ευρωβουλευτές είναι μόλις 37 σε σύνολο 153 της πολιτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισαν τελικά να την στηρίξουν. Παράλληλα η ομάδα των Πράσινων άσκησε την σκληρότερη κριτική στην κυρία φον ντερ Λάιεν, με τους περισσότερους ευρωβουλευτές  να την καταψηφίζουν.

Στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το πρωί της Τρίτης, η κυρία φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να προσεγγίσει τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη μερική μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Τράπεζα για το Κλίμα και υπερασπίζοντας την ιδέα για έναν βασικό μισθό στην ΕΕ και την προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία και ζήτησε καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σχετικά με τη συλλογική ανάγκη για «έναν υγιή πλανήτη ως τη μεγαλύτερή μας πρόκληση και υποχρέωση», κυρία φον ντερ Λάιεν  πρότεινε τολμηρότερής στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τη μείωσή τους από 50% ως 55% μέχρι το 2030. Στην ίδια κατεύθυνση, δεσμεύθηκε να υποβάλει σχέδιο για μια «Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη» και ένα Ευρωπαϊκό Νόμο για την Κλιματική Αλλαγή κατά τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για βιώσιμες ευρωπαϊκές επενδύσεις (μέσω και της μετατροπής μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε «Τράπεζα Κλίματος»), με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους €1 τρισ. εντός δεκαετίας. Η κυρία φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, «όλοι θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος», συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών «γιγάντων» οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη (και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν), χωρίς όμως προς το παρόν να ανταποδίδουν στους πολίτες της Ευρώπης την πρόσβαση που τους παρέχεται στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της ΕΕ.

Μάλιστα η κυρία φον ντερ Λάιεν ολοκλήρωσε την τετράωρη εισήγησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με μια φράση του Θουκυδίδη και συγκεκριμένα «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία και το μυστικό της ελευθερίας η τόλμη».

Οι Φιλελεύθεροι και το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν με μεγάλη πλειοψηφία την Γερμανίδα πολιτικό, ενώ έλαβε στήριξη ακόμα και από τους 14 ευρωβουλευτές του κινήματος των 5 Αστέρων της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είχε εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν με 442 ψήφους υπέρ και 250 κατά.