Η τραγωδία του ελληνικού τουρισμού σε αριθμούς: Μείον 99,2% τα έσοδα τον Μάϊο! – 83% η πτώση εσόδων για το 2020!

Ολική κατάρρευση του τουρισμού, εξωτερικού και εσωτερικού με τα έσοδα να φτάνουν με το ζόρι στο 17% αυτών του 2019, που αυτό σημαίνει απώλεια άνω των 15 δισ. ευρώ και περίπου 3-5 δισ. που ανέμεναν επιπλέον ως αύξηση εφέτος, είναι πλέον η πραγματικότητα σε μια Ελλάδα που ο κορωνοϊός από μόνος του δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτό που συμβαίνει.

Τα χαμηλά ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων για τον μήνα Ιούλιο που δεν ξεπέρασαν το 20%, θεωρούνται κακός οιωνός για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιπτώσεις της πανδημίας, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου καταγράφηκε μείωση 78,5% στις εισπράξεις από τον τουρισμό (οι 2,5 μήνες ήταν χωρίς πρόβλημα), ενώ τον Μάιο οι τουριστικές αφίξεις κατέγραψαν πτώση 97,7% και τα τουριστικά έσοδα 99,2%.

Οι «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού, Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα και Χαλκιδική, έχουν πληρότητες που ξεκινούν από 10% και φτάνουν το 18% στην καλύτερη περίπτωση.

Στα «διαμάντια του στέμματος» του ελληνικού τουρισμού, η Σαντορίνη και η Μύκονος η κατάσταση είναι ανάλογη: Σχεδόν στο 15% η Σαντορίνη, περί το 22% η Μύκονος.

Παρά την ελπίδα πως ο εσωτερικός τουρισμός θα αναπλήρωνε κάποια από τα κενά και τις πρωτοφανείς απώλειες, αυτό δεν συνέβη λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος εκτιμά πως οι φετινές εισπράξεις θα φτάσουν τελικά «το πολύ» τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 18 δισ. ευρώ πέρυσι!

Με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων για τις διεθνείς πτήσεις υπήρξε ελπίδα για μεγαλύτερη κινητικότητα, όμως τόσο «απαγορευτικό» σε ΗΠΑ και Ρωσία, όσο και η απροθυμία των ξένων τουριστών από Βρετανία (με τα «μπρος-πίσω» των κυβερνητικών απαγορεύσεων σε Βρετανούς), αλλά και από Γερμανία και Ιταλία να έρθουν στην Ελλάδα (η Γαλλία στέκεται ελαφρά καλύτερα από άποψη αφίξεων), «Ο Ιούλιος φεύγει με μέση πληρότητα της τάξης του 25% πανελλαδικά, παρά το άνοιγμα των χωρών» δηλώνει ο Τάσιος, εκτιμώντας πως ο ρυθμός αφίξεων θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

Η μεγάλη «σφαγή» γίνεται στα νησιά: Τα πλοία πάνε κι έρχονται άδεια, το ίδιο συμβαίνει και για τα αεροσκάφη, αφού οι πολίτες είναι τρομοκρατημένοι από όσα ακούγονται για τον κορωνοϊό, ειδικά από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Tα νέα μέτρα για τις μάσκες, αναμένεται να επιτείνουν την οικονομική καταστροφή σε μία χώρα με μέσο αριθμό κρουσμάτων πολύ κάτω από το 0.1%

Σε έκθεσή της, η εταιρεία αναλύσεων Grant Thornton τονίζει πως η άμεση πρόκληση για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων είναι το να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους τον ερχόμενο χειμώνα

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Μια τεράστια «τρύπα» 20 δισ. ευρώ, σε άμεσα «ζεστά» λεφτά, τα οποία χάνονται οριστικά για την ελληνική οικονομία και η οποία κανείς δεν ξέρει από πού θα κλείσει.

Το χειρότερο είναι ότι είναι τέτοια η ένταση των απωλειών στον ελληνικό τουρισμό, ώστε ουδείς στοιχηματίζει ότι η πίεση στον τουρισμό του 2020 δεν θα συνεχιστεί και το 2021 ή ακόμα και το… 2022, ακόμα και αν υπάρξει εμβόλιο για τον κωρονοϊό (όχι μόνο για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και διεθνώς): Δεν υπάρχει προηγούμενο στην παγκόσμια οικονομία, όπου μία οικονομική δομή που έχει κτιστεί με πολύ προσπάθεια σε διάρκεια πολλών ετών, να αποκαθίσταται σε επίπεδο απωλειών μέσα σε έξι μήνες (αφού η σεζόν του 2021 ξεκινά τον Φεβρουάριο).

Οι πιο σοβαροί μιλάνε για σταδιακή αποκατάσταση -αν όλα πάνε καλά- περί τα μέσα της δεκαετίες που μόλις ξεκίνησε…