Η Frontex στέλνει βοήθεια στην Ελλάδα – «Υψηλός» συναγερμός για τα ελληνοτουρκικά σύνορα!

«Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα» ανακοίνωσε η Frontex χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για συγκεκριμένο αριθμό και χρονοδιάγραμμα – Έκτακτη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπ. Εσωτερικών ζητά ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Σε αναθεώρηση του επιπέδου συναγερμού για τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε «υψηλό» προχώρησε η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Η ανακοίνωση έγινε την Κυριακή ενώ χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Έβρο.

«Αναθεωρήσαμε (…) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα η Frontex ανακοίνωσε την αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώνει συγκεκριμένο αριθμό ενισχύσεων ή χρονοδιάγραμμα για την αποστολή των ενισχύσεων.

«Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η Frontex εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα ελληνικά και τα βουλγαρικά σύνορα με την Τουρκία. «Εξετάζουμε άλλους τρόπους για να στηρίξουμε τις χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με την Τουρκία», πρόσθεσε. «Είμαστε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά την επιπρόσθετη στήριξη που θα μπορούμε να παράσχουμε σε αυτήν την κατάσταση που μεταβάλλεται γρήγορα», συνεχίζει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η υπηρεσία είναι στη διαδικασία ενίσχυσης των επιχειρήσεών της, με προσωπικό, στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αποστολή της Frontex, αποτελούμενη από 400 άτομα, βρίσκεται στα ελληνικά νησιά. Υπάρχει επίσης μια μικρή δύναμη στην περιοχή του Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία καθώς και μια δύναμη 60 ατόμων στη Βουλγαρία.

Την βοήθεια είχε προαναγγείλει το Σάββατο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter στην οποία έγραφε «ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε την έκτακτη σύγκληση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Για τον σκοπό αυτό ο Επίτροπος έχει διαβουλεύσεις με την Κροατία –η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. Βρίσκεται επίσης σε επαφή με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ανακοίνωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς μέσω Twitter, τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Βερολίνο.