Κάμερες και διακριτικά στα ΜΑΤ για την αποκατάσταση της αλήθειας στην «αστυνομική βία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Λύση στις καταγγελίες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, μετά τις δεκάδες καταγγελίες εις βάρος αστυνομικών για πρόκληση αναίτιας βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να λάβει σειρά μέτρων προκειμένου το φαινόμενο αυτό να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αναλυτικά, προτάθηκε η τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες όπως τα ΜΑΤ, οι ΟΠΚΕ και τα ΕΚΑΜ που κρίνονται ως δυνάμεις «πρώτης γραμμής». Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει δώσει το πράσινο φως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να μπουν οι κάμερες στις… ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ

Αυτή η κάμερα θα παρέχει οπτικό υλικό και κατ’ επέκταση αποδεικτικά στοιχεία που θα παίζουν μείζονος σημασίας ρόλο σε υποθέσεις καταγγελιών από πολίτες.

Την πρόταση αυτή έθεσε με επιστολή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνοντας:

«Θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας». Πρόκειται για μία τεχνολογία ευρέως διαδεδομένη σε αστυνομικές δυνάμεις πολλών χωρών ανά τον κόσμο.

Το μοναδικό που χρίζει εξέτασης είναι το εάν η πρόταση παραβιάζει ή όχι το νόμο περί προσωπικών δεδομένων και εάν υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής τροποποίησης.

Τα διακριτικά
Ειδικά διακριτικά, δηλωτικά της ταυτότητάς τους θα υποχρεούνται στο εξής να φέρουν όλοι οι αστυνομικοί όπως ζήτησε με νέα διαταγή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μονάδες αποκατάστασης της τάξης, δηλαδή υπηρετούντες στις Υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.), προβλέπεται επιπλέον ειδικός αριθμός, ο οποίος αποτυπώνεται στο κράνος τους και αποτελεί συνδυασμό του αριθμού της διμοιρίας στην οποία ανήκουν και του αύξοντος αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε αστυνομικό της διμοιρίας.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για παλαιότερη σχετική απόφαση από το 2010.

Δείτε το βίντεο με το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ: