Καιρός: Παγετός ενόψει «Ζηνοβίας» -Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία την Παρασκευή!

Βροχές, ασθενείς χιονοπτώσεις και νέα πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το meteo αναμένονται βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται αύριο Παρασκευή, ενώ μπορεί να χιονίσει παροδικά και στην Πάρνηθα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ετσι, όλα δείχνουν ότι και την Παρασκευή θα έχουμε παγετό στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας, ενόψει της έλευσης της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» το Σάββατο.

Καιρός: Υπό το 0 η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές
Πιο αναλυτικά, αύριο αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες, με βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Αιγαίο και στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες παγετός θα εκδηλωθεί στα ορεινά και ημιορεινά μέρη, καθώς επίσης σε πεδινές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 9 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο και στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 15 στη Δυτική και στη Νότια Ελλάδα, από 5 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ιονίου, από 2 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα παράκτια τμήματα και έως 6 μποφόρ στα νησιωτικά τμήματα.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών βροχών κυρίως στα βόρεια του νομού, καθώς και πιθανότητα ασθενών παροδικών χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Καιρός: Ερχεται η «Ζηνοβία» -Ψυχρή εισβολή από το βράδυ της Παρασκευής

Ακρως χειμερινό αναμένεται το σκηνικό του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και κακοκαιρία με αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά, το τριήμερο Σάββατο-Δεύτερα. Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής πολύ ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης θα κινηθούν προς τη χώρας μας.

Η κακοκαιρία Ζηνοβία θα εντοπίζεται κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, όπου εκτός από τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν κατά τόπους και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο.

Καιρός: Χιόνια και στην Αττική
Σύμφωνα με το meteo, χιόνια αναμένεται να πέσουν και στις εξής περιοχές:

Στα βόρεια προάστια από την Κυριακή το πρωί
Χιονόνερο και ασθενής χιονόπτωση στα βορειοανατολικά προάστια την Κυριακή το πρωί και το βράδυ
Χιονόνερο στα δυτικά προάστια την Κυριακή το βράδυ
Χιονόπτωση στα Βίλια από την Κυριακή το βράδυ ως την Δευτέρα το πρωί
Χιονόπτωση στο Καπανδρίτι την Κυριακή το πρωί και τη νύχτα
Χιονόνερο στην περιοχή του Ολυμπιακού σταδίου (Καλογρέζα, Μαρούσι) την Κυριακή το πρωί και τη νύχτα και χιονόπτωση στο Ολυμπιακό χωριό τη νύχτα της Κυριακής.
Καιρός: Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος εκτιμά πως η κακοκαιρία Ζηνοβία δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Αττική, ενώ προβλέπει πως θα δημιουργηθούν προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

«Ερχεται χιονιάς διαρκείας τριών ημερών
Η «Ζηνοβία» παρόλο που θα είναι «τζούφια» για τα χαμηλότερα υψόμετρα της Αττικής, θα αποδειχθεί αρκετά ισχυρή για τα ορεινά και αρκετά ημιορεινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας.

Καιρός: Στην Αττική τα χιόνια θα κατέβουν κάπως χαμηλά
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την Κυριακή και τη Δευτέρα (και ίσως και για λίγο από το Σάββατο το βράδυ) θα χιονίσει στην Αττική περίπου από το υψόμετρο των 350-400 μέτρων και υψηλότερα. Ίσως πρόσκαιρα στα δυτικά και βορειοδυτικά του νομού οι χιονοπτώσεις να κατέβουν και λίγο χαμηλότερα (στα 250 μέτρα περίπου)

“Αδύναμη” για την Αττική η «Ζηνοβία»
Για αυτούς που ξέρουν : Η θερμοκρασία των περίπου -5°C στη στάθμη των 850 hPa (1350 μέτρα περίπου) δεν αφήνει κανένα περιθώριο για χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα από αυτά που σας προανέφερα, όπου σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνεται βροχή ή χιονόνερο κατά διαστήματα. Υγρασία θα υπάρχει, απλά η «Ζηνοβία» φαίνεται ότι υστερεί σε θερμοκρασίες για να δώσει χιόνια πολύ χαμηλά στην Αττική.

Δύσκολο να συμβεί η έκπληξη
Και επανέρχομαι για αυτούς που δεν έχουν γνώσεις Μετεωρολογίας :
Θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη επομένως να χιονίσει χαμηλότερα στην Αττική, εκτός και αν αλλάξουν κατά πολύ τα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν με χιόνια
Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης στα ορεινά και ημιορεινά (και τοπικά και σε χαμηλότερα υψόμετρα) του Πηλίου, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της κεντροανατολικής Πελοποννήσου αλλά και στα ορεινά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου. Ειδικά στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα είναι αρκετά πυκνές.
Εχουμε ζήσει και αρκετά πιο ισχυρούς χιονιάδες

Καιρός «βορείου ρεύματος» λοιπόν, αλλά έχουμε ζήσει και πολλούς πιο ισχυρούς. Όπως και να χει όμως, είναι μια πρώτη απόπειρα του φετινού χειμώνα (για τις νοτιότερες γεωγραφικά περιοχές) να μας κάνει να νιώσουμε λίγο τα “δόντια” του…

Από την Τρίτη βελτίωση του καιρού
Από την Τρίτη το μεσημέρι όμως σταδιακά θα μας αποχαιρετήσουν οι ψυχρές αέριες μάζες, αν και φαίνεται ότι σε βάθος χρόνου θα προσπαθήσει να επιμείνει ο χειμώνας.

Ανεμοι έως και 7-8 μποφόρ
Καθ’όλη τη διάρκεια του 3ημέρου οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες με εντάσεις που δύσκολα θα ξεπεράσουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Φαίνεται ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα στα μεγάλα πλοία εκτός και αν αλλάξει κάτι άρδην στα επόμενα updates των μοντέλων. Από την Κυριακή το βράδυ και έπειτα ίσως μέσα στο Αιγαίο έχουμε και εντάσεις της ισχύος των 8 μποφόρ.

ΥΓ : Αν αλλάξει κάτι για την Αττική θα σας ενημερώσω και αύριο ή μεθαύριο. Προσωπικά δεν αναμένω όμως τεράστιες αλλαγές προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Τα 350-400 μέτρα δηλαδή μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν 450+, πολύ δύσκολα όμως θα γίνουν 250 ή 300…

ΥΓ : Για όσους με ξέρουν, όταν πλησιάζουν χιονοκακοκαιρίες στην Αττική, κάτι παθαίνω… Ήμουν ικανός δηλαδή να σας έγραφα σήμερα δεκάδες σελίδες για να αναλύσω τον επικείμενο χιονιά. Θα σταματήσω όμως εδώ για να μην σας κουράσω…

Θα δημιουργηθούν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας
Πάντως, όποιος θέλει πραγματικά να χαρεί το χιόνι ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, μπορεί την Κυριακή 29/12 και τη Δευτέρα 30/12 να επισκεφτεί τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, το Πήλιο η και περιοχές της κεντροανατολικής Πελοποννήσου.

Στην Αττική θα χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα του νομού αλλά και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Βοιωτία. Μόνο εκεί όμως θα χιονίσει χαμηλά. Στα υπόλοιπα τμήματα ισχύει ότι έχω πει, ότι δηλαδή τα χιόνια θα απασχολήσουν περιοχές άνω των 350-400 μέτρων κατά μέσο όρο.

Επαναλαμβάνω ότι θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη να χιονίσει στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Πάντως, όπως και να έχει, πιθανότατα θα δημιουργηθούν προβλήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα κατά διαστήματα».