Κατάπαυση του πυρός σε όλη την Λιβύη και εκλογές ανακοίνωσε o Φ.Σάρατζ

H τουρκόφιλη κυβέρνηση του Φ.Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση του ίδιου του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ζητάει την διενέργεια εκλογών για την εκλογή προέδρου, κυβέρνησης και κοινοβουλίου τον Μάρτιο του 2021.

Όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya, ο πρωθυπουργός Φαγέζ αλ-Σάρατζ «έδωσε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και όλων των πολεμικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη λιβυκή επικράτεια».

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Αυγούστου, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ, Χουλουσί Ακάρ και Xαλίντ Μπιν Μοχάμαντ αλ Ατίγια, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη κατά την οποία αποφασίστηκε η χρηματοδότηση από το Κατάρ της τουρκικής ναυτικής βάσης στην Μισράτα.

Είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν εκλογές στην λιβυκή επικράτεια. Ποιος θα εγγυηθεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας; Γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια ο Φ.Σάρατζ; Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι όσο υπάρχει το εκλεγμένο λιβυκό κοινοβούλιο η συμφωνία που υπέγραψαν με την Τρίπολή δεν μπορεί να ισχύσει άρα πρέπει να το αντικαταστήσουν με άλλη Βουλή…

Η κατάπαυση του πυρός σημαίνει επί της ουσίας την διατήρηση των δύο πόλων εξουσίας στην Λιβύη και διατηρεί και την πιθανότητα ακόμα και διαίρεσης της λιβυκής επικράτειας σε δύο de facto λιβυκά κράτη.

Το ένα από αυτά, το οποίο θα διοικείται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, έχει δεσμευτεί να υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Όλα αυτά αν βέβαια τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, διότι πολλές φορές έχει ανακοινωθεί. Επί του πρακτέου είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί.

Συν τοις άλλοις ο Σάρατζ ζητάει από τον Χαλίφα Χάφταρ να να αποστρατικοποιήσει την Σύρτη και την βάση της Τζούφρα.

Πάντως η ανακοίνωση αυτή δείχνει αδυναμία των τουρκικών δυνάμεων να μπορέσουν να συνεχίσουν την προέλασή τους προς κατάληψη της Σύρτης και των πετρελαιοπηγών της.

Σημειώνεται πως, ενώ η Τουρκία και ο περιφερειακός της σύμμαχος, το Κατάρ, υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, που έχει την έδρα της στην Τριπολη, οι αντίπαλες δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ δέχονται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.