Καύσωνας – Ευρώπη: «Η κόλαση είναι εδώ» – 45άρια σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία!

Η δυτική Ευρώπη «βράζει» από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Τεράστια πυρκαγιά στην Καταλονία. Αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο. Σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ελβετία!

Όλα τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για ένα κύμα καύσωνα με το θερμόμετρο σε κάποιες χώρες να φτάνει και τους 45 βαθμούς Κελσίου το οποίο κανείς δεν ξέρει πότε θα υποχωρήσει. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, θα «καούν» κυριολεκτικά από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ήδη κάποια ρεκόρ θερμοκρασιών έχουν σπάσει σε Γερμανία και Τσεχία.

Ισπανός μετεωρολόγος αναφερόμενος στο κύμα καύσωνα είπε: «Η κόλαση έρχεται». Την ίδια ώρα εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη στην Καταλονία, η οποία πλήττεται από το επίμονο κύμα καύσωνα μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά τις ολονύκτιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα κοντά στο χωριό Τόρε ντελ Εσπανιόλ και, μέχρι σήμερα το πρωί, είχε κατακάψει 40.000 στρέμματα εκτάσεων με ελιές και αμπέλια, σύμφωνα με τον τοπικό υπουργό Εσωτερικών Μικέλ Μπουχ.

«Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πυργαγιά σε φάση ελέγχου ή κατάσβεσης, αντίθετα βρισκόμαστε σε φάση επέκτασης», εξήγησε.
Δύναμη 350 πυροσβεστών και επτά μονάδες εναερίων μέσων συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης αυτής της πυρκαγιάς που χαρακτηρίσθηκε «ακραίας επικινδυνότητας» και θα μπορούσε να καταστρέψει 200.0000 στρέμματα στην εύφορη αυτή περιοχή.
Η επέκταση της πυρκαγιάς επιταχύνεται από τους δυνατούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην κοιλάδα του Εβρε, μίας από τις περιοχές της Ισπανίας όπου καταγράφονται συχνά οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η πυρκαγιά είναι πιθανόν να ξεκίνησε από σωρό κοπριάς σε αγρόκτημα, όπου λόγω της υψηλής θερμοκρασίας προκλήθηκε έκρηξη και σπινθήρες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.
Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περί τα τριάντα άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη:
– Το θερμόμετρο έδειξε 38.6 βαθμούς Κελσίου στο Κόσεν κοντά στα σύνορα Γερμανίας – Πολωνίας καταρρίπτοντας ήδη το ρεκόρ ζέστης για την Γερμανία για τον Ιούνιο σύμφωνα με το Associated Press.

– Στην Τσεχία 4 μετεωρολογικοί σταθμοί έδειξαν θερμοκρασίες 38,5 βαθμών καταρρίπτοντας κι εκεί το ρεκόρ ζέστης.

– Στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας το θερμόμετρο θα δείξει τουλάχιστον 35 βαθμούς σύμφωνα με το Météo France.

– Περιοχές στη Νότια Γαλλία θα δούν τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 44 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή.

– Στο Μιλάνο το θερμόμετρο θα δείξει 40 βαθμούς.

– Στο Βερολίνο, θα δείξει 38 βαθμούς σήμερα.

– Στην Ισπανία ειδικά στον βορρά το θερμόμετρο θα δείξει 41 βαθμούς.

– 35αρια στην Ελβετία με θερμοκρασίες ρεκόρ για τον Ιούνιο σύμφωνα με το Météo Suisse.

– Πάνω από 40 βαθμούς η θερμοκρασία στην Πορτογαλία, ενώ και περιοχές της Πολωνίας θα δούν τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 35 με 40 βαθμούς.