Κορονοϊός: τρία κρούσματα στην Ελλάδα – Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για το Καρναβάλι σε όλη τη χώρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρία ειναι τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς εκτός απο την 38χρονη και το παιδί της, τον ιό φέρει ακόμη μία ασθενής, στην Αθήνα.

Η τρίτη περίπτωση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αφορά γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία, για την οποίο γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της, προκειμένου να υπάρξουν οι ανάλογες κινήσεις απο τις Υγειονομικές Αρχές, αφού βρεθούν τα πρόσωπα με τα οποία συνταξίδεψε στην πτήση απο την Ιταλία, αλλά και τα πρόσωπα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος με τα οποία έχει έρθει σε επαφή.

Το παιδί της 38χρονης πήγε κανονικά την Δευτέρα και την Τρίτη στο σχολείο του αλλά δεν πήγε την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το σχολείο του παιδιού, το 105ο Δημοτικο Σχολείο Θεσσαλονίκης για 14 ημέρες. Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, τα μέτρα ειναι αυστηρά, καθώς ενώ θα μπορούσε να κλείσει μόνο η τάξη του παιδιού, αποφασίστηκε ως καλύτερο μέσο πρόληψης να μην λειτουργήσει για δύο εβδομάδες όλο το σχολείο

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη την χώρα.

Προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού αποφασίστηκε με εντολή του υπουργείου Υγείας:

– Ιχνηλάτηση επαφών -με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

– Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε, αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

Επίσης, επειδή πέρασε από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης κατά την επιστροφή της από το Μιλάνο, έχουν δοθεί ήδη συστάσεις σε όσους την συνάντησαν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παρακολουθήσουν επισταμένως την υγεία τους. Επίσης αποφασίστηκε απολύμανση όλων των χώρων του Δημαρχείου και λοιπών υπηρεσιών του δήμου.

Μετά την 38χρονη και το παιδί της στη Θεσσαλονίκη, έχουμε κρούσμα και στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία και είναι στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Η γυναίκα επέστρεψε αεροπορικώς. Αυτή τη στιγμή ψάχνουν όχι μόνο το συγγενικό και φιλικό της περιβάλλον, αλλά και τους συνεπιβάτες της στην πτήση επιστροφής.

Η γυναίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό πού, καθώς πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Επίσης εξετάζονται δύο ακόμα περιστατικά, ένα στη Χαλκιδική και ένα στη Λαμία. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο αυτά κρούσματα θεωρείται ότι έχουν σοβαρή πιθανότητα να είναι θετικά.