Κορωνοϊός: «Βόμβα» Τσιόδρα για δεύτερο κύμα του ιού – Τι είπε για την ανοσία στον πληθυσμό

Κατά τη σημερινή του ενημέρωση για τα κρούσματα και τους θανάτους από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία του ιού στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για πιθανό δεύτερο «χτύπημα» του ιού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είμαστε χαρούμενοι από τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από τέτοια μέτρα και ότι αυτό θα γίνει σταδιακά», τονίζοντας ότι τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία για τη χώρα μας «δεν θέλουμε να ανατραπούν τις επόμενες εβδομάδες», για αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον αυτοπεριορισμό.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δεύτερο κύματος ιού στη χώρα μας ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού, με την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός και ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

«Πρέπει να χτίσουμε σταδιακά ανοσία στην κοινότητα. Μια καθολική ανοσία θα μεταφραζόταν σε χιλιάδες νεκρούς. Χρειαζόμαστε τη σταδιακή ανοσία ώστε να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Σε ότι αφορά στη χημειοπροφύλαξη, γίνονται πειράματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με διάφορα φάρμακα. Αλλά η καλύτερη προφύλαξη μπορεί να γίνει με ένα εμβόλιο. Εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα με κάποια φάρμακα και μένει να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή. Ελπίζουμε σε μια μείωση των κρουσμάτων, αλλά σαφώς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού, όπως κι αν αυτό έρθει, το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί πεθαίνουν νέοι και υγιείς από τον ιό
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στην συμπεριφορά του ιού σε σχέση με τους νέους, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε νέους, καθώς όπως είπε «γνωρίζουμε ελάχιστα για την παθογένεια της νόσου» η οποία όπως είπε είναι ακόμη άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα.

«Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που να ορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και της καρδιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας κι ανέφερε ότι παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να δυσκολεύεται η είσοδος του κοροναϊού στα κύτταρα νεώτερων ανθρώπων.

Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μία ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει. «Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει αυτή η ουσία και λειτουργεί ως απορρυπαντικό για το σφουγγάρι. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων νέων ανθρώπων διευκρινίζοντας ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά αλλά «σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, υγιείς νέους κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα» και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ένα εξασθενημένο και ασθενές αμυντικό σύστημα αλλά για ένα αμυντικό σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά. Τέλος, πρόσθεσε ότι κάτι άλλο που συμβαίνει στις περιπτώσεις των νέων είναι ότι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή ενώ εμφανίζουν συμπτώματα.