Κορωνοϊός: Γιατί πρέπει να μείνουμε 1,8 μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο όταν κάποιος με τον ιό βήχει ή φταρνίζεται. Έτσι οι άνθρωποι σε στενή επαφή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Τα σταγονίδια αναπνοής μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή τη μύτη σας.

Εναλλακτικά, τα σταγονίδια θα μπορούσαν να προσγειωθούν στο πρόσωπό σας και την επόμενη φορά που θα αγγίξετε το πρόσωπό σας ή τρίψετε το μάτι σας, θα μπορούσατε να μολύνετε τον εαυτό σας.

Γνωρίζουμε ότι ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται με παρόμοιο τρόπο. Μια μελέτη έχει δείξει πως όταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται σε απόσταση λιγότερο των 1,8 μέτρων από τους ασθενείς με γρίπη, ο κίνδυνος μόλυνσής τους αυξάνεται.

Υπάρχει, όμως, έλλειψη καλών στοιχείων για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο μακριά μετακινούνται τα μολυσματικά σταγονίδια και ποια είναι μια «ασφαλής» απόσταση. Η έρευνα συχνά βασίζεται στο εργαστήριο και δεν μεταφράζεται αυτόματα σε πραγματικές καταστάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες μεταβλητές σχετικά με τον αριθμό των μολυσματικών σωματιδίων, το πόσο χρόνο επιβιώνει ο ιός στον αέρα και ο ρόλος της υγρασίας.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν ότι η γρίπη μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα όταν είστε σε απόσταση έως 1,8 μέτρα. Το βασικό μήνυμα είναι, όσο πιο κοντά βρίσκεστε, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάδοση.

Παρόμοιες έρευνες δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί για τον κορωναϊό. Αλλά η ομοιότητα με τον τρόπο διάδοσης της γρίπης σημαίνει ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό που γνωρίζουμε για τη γρίπη.

Αυτή τη στιγμή, η αποφυγή στενής επαφής με άλλους είναι σημαντική και η διατήρηση της απόστασης 1,5-2 μέτρα από τους άλλους δεν είναι μια ακριβής επιστήμη. Αλλά πρόκειται για τη διατήρηση μιας λογικής και πρακτικής απόστασης. Είναι μόνο μία από τις στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εύκολα για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού.

Και βέβαια πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, και εάν έχουμε ήπια συμπτώματα να μένουμε περιορισμένοι στο σπίτι ζητώντας ιατρική συμβουλή.

zougla.gr