Κορωνοϊός: Κλειστή η εστίαση και στις γιορτές – Ποιοι θα εξαιρεθούν για μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια!

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες κατά τη διάρκεια των γιορτών – Τι ισχύει για το λιανεμπόριο και τις Εκκλησίες

Tην Παρασκευή θα ανακοινωθεί πώς θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σε συνέντευξή του στον Ant1, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι επειδή μένει λίγος χρόνος μέχρι τα Χριστούγεννα, μπορεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μην γίνει, τελικά, τόσο σταδιακά όσο αρχικά σχεδιαζόταν, ενώ ανέφερε ότι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Οριστικό είναι ότι θα παραμείνει κλειστή η εστίαση μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, κάτι που όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας (ΑΝΤ1), σημαίνει πως δεν θα ανοίξουν ούτε τα καφέ και τα εστιατόρια. «Αυτό έχει να κάνει με το πλέγμα των αποφάσεων σχετικά με το τι δεν πρέπει να ανοίξει», διευκρίνισε και τόνισε ότι «μας απασχολεί γιατί υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του ιικού φορτιού».

Σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η διαδικασία είναι πρωτοφανής και είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Το βασικό πρόβλημα θα είναι στην πρώτη παραλαβή για να γίνουν όλα όπως πρέπει και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα ισχύσει καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών εκτός από τις παραμονές.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να είναι πιο ελαστικό το μέτρο τις συγκεκριμένες ημέρες αλλάζοντας τις ώρες ή να το καταργήσει μόνο όμως για τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, εάν μπορεί να υπάρξει κάτι ευρύτερο από το συνηθισμένο ωράριο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, και από το θέμα του λιανεμπορίου», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Οι εκδρομές στους χειμερινούς προορισμούς, αλλά και στις ιδιαίτερες πατρίδες, απαγορεύονται την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της πανδημίας. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επειδή το επιδημιολογικό φορτίο είναι άνισο, καθώς έχει πληγεί περισσότερο η βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα «αν ανοίγαμε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το βέβαιο ήταν ότι θα είχαμε εξάπλωση και στις λεγόμενες “καθαρές” περιοχές».

Όσον αφορά στη μετακίνηση με sms ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού, ενώ για τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους είπε ότι θα επιτρέπεται.

Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Σημειώνοντας ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».

Σχετικά με την καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά». «Θα είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα», είπε σχετικά.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ειδικά για τις Εκκλησίες είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Όσο αφορά στο θέμα των τιμών των τεστ για κορωνοϊό, είπε πως η ανατίμηση «είχε να κάνει με το κόστους του τεστ και όχι την παρεχόμενη υπηρεσία», ενώ σχετικά με το μειωμένο αριθμό τεστ που έγιναν τις τελευταίες μέρες, εκτίμησε ότι, «μπορεί να υπήρχε κάμψη, λόγω της ανατίμησης των τεστ» και εξέφρασε την ελπίδα, «να έχει τελειώσει αυτό και να επανέλθουμε στα 30.000 τεστ τη μέρα».