Κορωνοϊός: Μέτρα και sms και για την πρώτη μέρα του έτους – Τι αλλάζει στις μετακινήσεις με ΙΧ και ταξί!

Τι ισχύει με τα όρια επιβατών σε ταξί και ΙΧ – Τι κωδικό θα στείλουμε για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι – Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Χαλαρώνουν λίγο για την πρώτη μέρα του έτους, λόγω εορτασμών, τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η απαγορεύση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, συνεχίζει να ισχύει, ωστόσο, αλλάζουν τα όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί.

Ειδικότερα, για σήμερα 1η Ιανουαρίου παύει να ισχύει το όριο του ενός επιβάτη στα ταξί, ενώ την ίδια ώρα με τα ΙΧ θα μπορούν να μετακινούνται έως τέσσερα άτομα με την προϋπόθεση ότι είναι συγγενείς.

Όσοι επιθυμούν να συγκεντρωθούν σε σπίτια θα πρέπει να το κάνουν υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι έως 9 άτομα και από δύο οικογένειες.

Οι επιστήμονες άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα τόνιζαν πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθούν οι ίδιες επαφές τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά ως μέτρο προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

Με SMS στο 13033 και σήμερα οι μετακινήσεις – Τι κωδικό θα στείλουμε για το πρωτοχροννιάτικο τραπέζι

Παράλληλα, και σήμερα οι μετακινήσεις γίνονται με αποστολή στο 13033 sms και όποιος θέλει να βγει από το σπίτι του για να βρεθεί σε κάποιο φιλικό θα πρέπει να το κάνει χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6 τόσο κατά τη μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή η οποία δεν θα πρέπει να είναι μετά τις 22:00.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε θα είναι καθολικοί και σήμερα όπως είχε ξεκαθαρίσει προχθές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Παρά ταύτα, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

– Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)

– Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας – Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης

– Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

– Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους – Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς

– Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)

– Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)