Κορωνοϊός: Μόλις 7 νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος -55 σε ΜΕΘ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως περισσότερο 2,585.000 κρούσματα του κορωνοϊού. Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως 705.000 ανέρρωσαν από την αρχή της πανδημίας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 7 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με το σύνολο των θετικών στον Covid-19 να ανέρχονται σε 2.408. Από αυτούς, 56% είναι άνδρες, ενώ 573 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.124 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σήμερα, 55 παραμένουν διασωληνωμένοι στα νοσοκομείο με τη νόσο, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους βαριά ασθενείς κορωνοϊού, 15 είναι γυναίκες, ενώ το 86% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Επιπλέον, 51 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

«Σήμερα δεν έχουμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 121, εκ των οποίων 32 είναι γυναίκες. Η ενδιάμεση ηλικία είναι τα 74 έτη και 91% αυτών παρουσίαζαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ως σήμερα, τέλος, έχουν πραγματοποιηθεί 56.944 κλινικά δείγματα.

Η στρατηγική για τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό
Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και σήμερα στα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία θα επιτρέψουν στην επιτροπή του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό, να καθορίσει την στρατηγική άρσης των μέτρων.

«Από 2 μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίησης του Ρ0 πολύ κάτω από το 1. Μας ενδιαφέρει το φορτίου της νόσου, η τάση της επιδημίας στο χρόνο» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας που τόνισε πως έτσι θα μπορεί να γίνει αξιόπιστη εκτίμηση και αποτίμηση για τα μέτρα και την άρση τους σε πολύ σημαντικές παραμέτρους. «Τα μέτρα έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% την διασπορά της νόσου στην κοινότητα» σημείωσε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε σημερινή συζήτηση της άρσης των μέτρων αναφορικά με τα σχολεία. «Δεν θα παρθεί κάποια απόφαση ή εισήγηση ειδική σήμερα για τα σχολεία» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος που τόνισε πως περεταίρω ανακοινώσεις για το θέμα, αλλά και για την επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων ή των τακτικών χειρουργείων θα γίνουν την Πέμπτη.

Χαρδαλιάς: Τα μέτρα δεν λήγουν στις 27 Απριλίου

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου, τόνισε εκ νέου ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι η επιστροφή θα γίνει σταδιακά. «Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λήγουν την 28η Απριλίου και επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς -η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά», δήλωσε.

«Τους επόμενους μήνες είτε θα πατάμε φρένο, είτε θα παίρνουμε μέτρα εάν χρειαστεί. Ο οδηγός μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. Οπως δήλωσε, το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα ειρηνοδικεία για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες 2020.