Κορωνοϊός: Προβληματισμός για το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική -Aνησυχία για εστίες σε γηροκομεία, νοσοκομεία και υπηρεσίες!

Πριν δύο εβδομάδες ανακοινώθηκαν πιο αυστηρά μέτρα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αττική.

Τα μέτρα αυτά, μετά την αύξηση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβρη, ήταν αναγκαία με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση και οι ειδικοί τόνιζαν πως το διάστημα των δύο εβδομάδων των μέτρων θα κρίνει πολλά για την περιφέρεια. Χθες ωστόσο, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο με 272 νέα περιστατικά μόλυνσης από τα τα 411 που ανακοινώθηκαν συνολικά. Το νέο αυτό ρεκόρ ήρθε μόλις δύο 24ωρα πριν τη λήξη των μέτρων για μάσκες και συναθροίσεις και σήμερα οι ειδικοί θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα για την κατάσταση στην Αττικιή, που δείχνει να ξεφεύγει.

Ετσι, η απογευματινή ενημέρωση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς προ δύο εβδομάδων ειδικοί λοιμωξιολόγοι και αρχές τόνιζαν πως θα περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των μέτρων, ώστε να αποφασίσουν για την πορεία τους και αν θα προστεθούν κι άλλα.
Τα μέτρα που λήγουν στις 4 Οκτωβρίου είναι τα εξής:

Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος)
Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους κηδείες και βαπτίσεις
Σύσταση να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Παράταση στα μέτρα για τηλεργασία και ωράριο προσέλευσης στην Αττική
Σημειώνεται ωστόσο ότι η επικίνδυνη άνοδος των κρουσμάτων στην Αττική, έφερε και την παράταση στα μέτρα της τηλεργασίας και του κλιμακωτού ωραρίου. Ειδικότερα, και όπως ανακοινώθηκε παρατείνεται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η ισχύς των έκτακτων και προσωρινών μέτρων του άρθρου 235 του ν. 4272/2020 για την Περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας.

Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παίρνει παράταση, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και η υποχρέωση εφαρμογής του 40% τηλεργασίας στους εργασιακούς χώρους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου έναρξης και λήξης της εργασίας για κάθε εργαζόμενο για λόγους αποφυγής συνωστισμού στους εργασιακούς χώρους.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι τα παραπάνω προσωρινά, έκτακτα, αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα, αφορούν αποκλειστικά την Περιφέρεια Αττικής.

Νέα εστία στο «Σωτηρία» -Πέντε κρούσματα στο προσωπικό
Οι συρροές είναι ένα ακόμη βασικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί. Λίγες ώρες μετά τα κρούσματα που ανιχνεύτηκαν στο γηροκομείο Αγιος Παντελεήμονας, κάτι που έφερε την οργή του Σωτήρη Τσιόδρα, προέκυψε μία άλλη εστία και μάλιστα από νοσοκομείο το οποίο χειρίζεται καθημερινά δεκάδες περιπτώσεις κορωνοϊού.

Ο λόγος για το «Σωτηρία» στο οποίο βρέθηκαν θετικοί πέντε γιατροί και νοσηλευτές. Συγκεκριμένα, τρεις γιατροί και δύο νοσηλευτές εντοπίστηκαν με κρούσματα και ήδη γίνονται τεστ στο προσωπικό για να ελεγχθεί τυχόν διασπορά. Η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να κλείσει ένα τμήμα της θωρακοχειρουργικής κλινικής για να γίνει απολύμανση, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σαράντα τα κρούσματα στον Αγιο Παντελεήμονα -Παρέμβαση εισαγγελέα
Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα στο γηροκομείο Αγιος Παντελεήμονας, αυξήθηκαν σε 40, με τις υγειονομικές αρχές να έχουν ξεκινήσει από χθες την διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους. Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, εκτιμάται πως εργαζόμενοι στο γηροκομείο νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες και έτσι θεωρούν πως εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός εντός της μονάδας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο εισαγγελέας πρωτοδικών, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να ελεγχθούν τυχόν ευθύνες του προσωπικού του γηροκομείου.

Σημειώνεται ότι βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι: «Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».
Κρούσματα σε υπηρεσίες ασύλου και σχολεία
Τρίτη αιτία ανησυχίας για την Αττική το τελευταίο διάστημα αποτέλεσαν οι υπηρεσίες ασύλου, καθώς κλείνουν τα γραφεία σε Πειραιά και Αλιμο μετά την ανίχνευση κρουσμάτων. Ειδικότερα, ένας διερμηνέας στις υπηρεσίες Ασύλου εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να τεθούν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα και να κλείσουν τα περιφερειακά γραφεία ασύλου στον Πειραιά και τον Άλιμο τουλάχιστον για σήμερα.

Αρκετά κρούσματα καταγράφονται και στα σχολεία της Αττικής, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επτά σχολεία έχουν αναστείλει την λειτουργία τους λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: 411 κρούσματα, τα 272 στην Αττική
Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από τα 411 κρούσματα σε όλη τη χώρα, τα 272 αφορούν την Αττική. Από αυτά, τα 68 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 40 κρούσματα αφορούν το γηρομομείο), ενώ 7 συνδέονται με τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας

Ο χάρτης των κρουσμάτων
26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
7 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
272 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 59 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με
γνωστή συρροή
6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση