Κορωνοϊός: Πότε ανοίγουν τα σχολεία στη χώρα – Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις

Η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της πανδημίας και ότι παιδιά και εκπαιδευτικοί μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις
Σήμερα (Δευτέρα 31 Αυγούστου) θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, προκειμένου οι οικογένειες να κάνουν τον προγραμματισμό τους για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η διαδικτυακή σύσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, με τα μέλη των ειδικών Επιστημόνων του ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 μ.μ., προκειμένου να οριστικοποιήσουν την ημερομηνία έναρξης μαθημάτων στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Αύριο Τρίτη θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για όλες τις δομές εκπαίδευσης (σχολεία, Πανεπιστήμια, Κολλέγια, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών).

Το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί ν’ ανοίξουν τα σχολεία όσο το δυνατόν νωρίτερα, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς μεταξύ άλλων θέλει να κερδίσει χρόνο προκειμένου να συμπληρώσουν οι μαθητές τα κενά στη ύλη από την προηγούμενη χρονιά, αλλά και γιατί φοβάται την έξαρση της πανδημίας τον χειμώνα και συνεπώς την περίπτωση να χρειαστεί -ξανά- να κλείσουν οι σχολικές μονάδες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θεωρεί ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της πανδημίας και ότι παιδιά και εκπαιδευτικοί μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο. «Η διαδικασία είναι δυναμική και πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ταυτόχρονη λειτουργία όλων των σχολείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων», υπογράμμισε χτες η Νίκη Κεραμέως.

Πάντως, τόσο ο Νίκος Σύψας  όσο και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος τονίζουν ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα σχολεία να κλείσουν ξανά τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα δύο μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, στόχος είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου με τα τώρα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε το πρώτο σχολικό κουδούνι να χτυπήσει στις 14 Σεπτεμβρίου. .

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας υποστήριξε ότι αν τα παιδιά επιστρέψουν στο σπίτι, τα σχολεία μπορούν ν ανοίξουν την προγραμματισμένη ημερομηνία – 7 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι γεμάτος προκλήσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων αφορούν σε όλη την Επιτροπή των ειδικών και διεξάγεται συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν ως εισήγηση της Επιτροπής.

«Αν το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το υπουργείο Εσωτερικών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμοι και οι εκπαιδευτικοί έχουν εκπαιδευτεί αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν την 7η Σεπτεμβρίου», είπε.

«Το κύριο σενάριο  για το άνοιγμα των σχολείων είναι αυτό που έχουμε πει, ότι θα ανοίξουν κανονικά στις 7/9. Εάν και εφόσον αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, που τα παρατηρούμε, θα υπάρχουν ανάλογες συστάσεις», δήλωσε και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρ. Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτρ. Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Οσον αφορά στον αριθμό των μαθητών στις τάξεις ο καθηγητής απάντησε οτι «αυτό είναι ένα πολύπλοκο, μια πολύπλοκη απάντηση. Γιατί δεν είναι εύκολο να πεις, βάζω περισσότερες τάξεις άρα χρησιμοποιώ περισσότερους εκπαιδευτικούς, άρα δημιουργώ περισσότερες εστίες. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο το μοντέλο των σχολείων από άλλα μοντέλα που αφορούν χώρους εστίασης και υπάρχουν πολλά επιδημιολογικά μοντέλα τα οποία λένε ότι δεν έχουμε μεγάλο κέρδος μικραίνοντας τις τάξεις και αυξάνοντας τον αριθμό των τάξεων. Όταν κάναμε το εκ περιτροπής, τα μισά παιδιά ήταν σπίτια τους. Είχαν μισό χρόνο με τον οποίο έρχονταν σε επαφή. Δεν ήταν ότι ήταν σε άλλες τάξεις και έρχονταν σε επαφή. Είναι τελείως διαφορετικό το εκ περιτροπής από το να έχω πολλές, διπλάσιες σχεδόν, μικρότερες τάξεις. Και υπάρχουν κιόλας και πολλές δημοσιεύσεις, οι οποίες λένε ότι δεν έχεις και εκπαιδευτικό κέρδος μικραίνοντας τις τάξεις κάτω από 25 γενικά».

Αύριο πάντως Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν υπηρεσία στα σχολεία τους, ενώ όλες τις επόμενες μέρες τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς θα ενημερωθούν για όλα τα «ναι και όχι» που θα ισχύσουν κατά τη φετινή χρονιά για την ασφαλή παρουσία των παιδιών στις σχολικές τάξεις .  Μέχρι τώρα το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει, ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού) και σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.

Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.Τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, όπως ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας, ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα, αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.Ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Επίσης, θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής. Επίσης προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής. Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων. Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

Τα παιδιά θα πηγαίνουν στο σχολείο με το δικό τους νερό. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας.

Οι απουσίες
Εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κορονοϊό δικαιολογούνται:

Πρώτον, αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Απουσία εκπαιδευτικού
Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που μόλις περιέγραψα, προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ενώ έχουμε  εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν.

Εργαζόμενοι γονείς
Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Ανώτατη εκπαίδευση
Όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως.
Ως προς το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα Πανεπιστήμιά τους, στις πόλεις όπου βρίσκονται τα Παν/μιά τους.
Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. €. Υπολογίζονται περίπου 2000 θέσεις.
Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google.
Μέτρα πρόληψης στα ΑΕΙ

Τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα αφορούν:

Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.
Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.