Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: «Πιο ασφαλές το άνοιγμα του λιανεμπορίου παρά των σχολείων»

Για το άνοιγμα των σχολείων, των άλλων δραστηριοτήτων αλλά και την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Στο OPEN TV μίλησε το πρωί του Σαββάτου (9/1) ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής εξέφρασε την ανησυχία του, σ΄ότι έχει να κάνει με το πλάνο ανοίγματος των σχολείων, ενώ υποστήριξε πως θα ήταν πιο ασφαλές επιδημιολογικά να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο.

Παράλληλα ο ίδιος μίλησε και για την εξέλιξη της πανδημίας του κροωνοϊού στη χώρα μας, έπειτα από την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και για το πως θα είναι το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Η περίοδος των γιορτών στην Θεσσαλονίκη από τις αναλύσεις των λυμάτων που έγιναν δείχνουν ότι υπάρχει μια σχετική μείωση 30 % των τελευταίων λυμάτων σε σχέση με αυτά που είχαν ληφθεί μια εβδομάδα νωρίτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι ανάλογα με το σύστημα που θα ανοίξει η οικονομία μπορεί να συμβεί μια έξαρση.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων τόνισε ότι «καλώς δεν έγινε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν πιο εύκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο παρά τα σχολεία. Με βάση τις εκτιμήσεις μας, θα ήταν προτιμότερο και πιο ασφαλές. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, αλλά επιδημιολογικά θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίξει το λιανεμπόριο»

Σ΄ότι έχει να κάνει με την διαδικασία, που ακολουθείται για τον εντοπισμό του ιού στα λύματα είπε χαρακτηριστικά: «Γίνεται μια διαδικασία χημική των λυμάτων και έπειτα η μοριακή ανάλυση για να εντοπίσουμε το DNA του ιού στα λύματα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται 1-2 ημέρες, αλλά αυτό που είναι καινοτόμο στην δουλειά μας είναι ότι οι συνάδελφοι έχουν αναπτύξει μια ενδιαφέρουσα τεχνική για να καθαρίσουν το σήμα από άποψη πληροφορίας, αν για παράδειγμα έχει βρέξει ή έχει ξηρασία αλλάζει η σύσταση των λυμάτων».

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και οι υπόλοιπες δραστηριότητες ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως η Γ΄ Λυκείου είναι μία διαφορετική περίπτωση και ότι θα πρέπει να λειτουργήσει με κάποιο τρόπο, ενώ αναφερόμενος στο Γυμνάσιο και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου υποστήριξε ότι θα πρέπει να ανοίξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς: «Αν ανοίξουν και αυτά , στο τέλος του Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου θα πρέπει να πάρουμε σοβαρά μέτρα γιατί θα έχει φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το λιανεμπόριο ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως οι ειδικοί εξετάζουν σενάρια, για άνοιγμα του είτε στις 18, είτε στις 25 Ιανουαρίου «Σημαντικό είναι να μην ανοίξουν ταυτόχρονα όλα» σημείωσε. Όσον αφορά το ερχόμενο καλοκαίρι είπε: «Το καλοκαίρι θα είναι σχεδόν κανονικό με μέτρα προστασίας αλλά με πολύ χαμηλά κρούσματα, εκτός αν κάνουμε δραματικά λάθη αυτή την άνοιξη, το οποίο δεν νομίζω ότι θα γίνει. Δεν θα πρέπει να κάνουμε δεύτερη φορά το λάθος και να πιστεύουμε ότι είμαστε ελεύθεροι από τον κορονοϊό επειδή θα πέσουν τα κρούσματα. Όμως δεν θα νιώθουμε τον φόβο των αυξηνμένων κρουσμάτων ή της κατάρρευσης του συστήματος».