Κορωνοϊός: Συναγερμός στα γηροκομεία μετά τον Άγιο Παντελεήμονα – 13.500 ηλικιωμένοι ευάλωτοι στον ιό

Οι χειρότεροι φόβοι άρχισαν να επιβεβαιώνονται όσον αφορά στο γηροκομείο “Αττική” στον Άγιο Παντελεήμονα, μετά τον πρώτο θάνατο ηλικιωμένου που νόσησε από κορονοϊό. Η υπόθεση του συγκεκριμένου γηροκομείου εγείρει πληθώρα ερωτηματικών για πιθανά “κενά” στην τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και γι’ αυτό άλλωστε διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο κλοιός αντι- Covid19 που επιχείρησαν να εφαρμόσουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε 294 τέτοιες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Εκτός από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα με 47 κρούσματα, την Παρασκευή έγιναν γνωστά έξι κρούσματα σε εργαζομένους οίκου ευγηρίας στην Καρδίτσα. Κανείς δεν ξεχνά και τους περισσότερους από 20 θανάτους στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, αλλά και τα 13 θύματα του ιού στην κλινική “Ταξιάρχαι” κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” περίπου 13.500 ηλικιωμένοι και 6.000 εργαζόμενοι φαντάζουν ευάλωτοι στον ιό, παρά τους συνεχιζόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τα γρήγορα τεστ.

Όσον αφορά στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, σύμφωνα με πηγές της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας είχαν γίνει δειγματοληπτικά τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 31 Αυγούστου και είχε προκύψει ένα θετικό κρούσμα σε εργαζόμενο, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα. Μετά έγιναν τεστ σε όλους τους εργαζομένους και τους φιλοξενουμένους με αρνητικό αποτέλεσμα. Οι έλεγχοι για τα μέτρα επαναλήφθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ ο επανέλεγχος για παρουσία του ιού από τον ΕΟΔΥ θα γινόταν τρεις εβδομάδες αργότερα, περίπου στις 21 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, λόγω μεγάλου φόρτου αυτός έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου αναδεικνύοντας περισσότερα από 40 κρούσματα, σε περίπου 100 άτομα, εργαζομένους και ηλικιωμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο “Ελεύθερος Τύπος”, το γηροκομείο δεν κάλεσε ποτέ τον ΕΟΔΥ μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ βλέποντας τις ημερήσιες καταγραφές από τα εργαστήρια διαπίστωσαν ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων από τη συγκεκριμένη διεύθυνση και έτσι επικοινώνησαν οι ίδιοι με το γηροκομείο πηγαίνοντας για έλεγχο στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. Ο γιος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου, όμως, ισχυρίστηκε ότι την περασμένη Δευτέρα (21 Σεπτεμβρίου) δύο ηλικιωμένοι εμφάνισαν πυρετό και μάλιστα ο ένας από αυτούς είχε και δυσκολίες στην αναπνοή. Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες του ίδιου, οι δύο ηλικιωμένοι μπήκαν σε θάλαμο απομόνωσης ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν στο νοσοκομείο και σε τεστ που τους έγινε βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό. Πάντως ακόμα δεν έχει απαντηθεί ποια διαδικασία ακολουθήθηκε από τη στιγμή που αποδείχθηκαν θετικοί στον ιό και εάν είχε ενημέρωση ο ΕΟΔΥ.