Κορωνοϊός: 56 νέα κρούσματα, 90 θύματα στην Ελλάδα -77 σε κρίσιμη κατάσταση – Κατέληξε γυναίκα 59 ετών στον Ευαγγελισμό

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού έφτασαν τα 2.011 – 77 άνθρωποι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ – Τέσσερις νεκροί το τελευταίο εικοσιτετράωρο
 
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού έφτασαν τα 2.011, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ  77 άνθρωποι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο με το συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχονται πλέον στους 90.  Ο κ.Τσιόδρας έκανε εκτενή αναφορά στους Ρομά και ευχαρίστησε τους Ρομά στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους, όπως είπε και επανέλαβε αυτά που τους είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης, ότι «είμαστε μαζί τους» και τόνισε ότι υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στήριξη όπως σε κάθε πολίτη.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 35.432 έλεγχοι δειγμάτων, από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 525 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και άλλα 776 σχετίζονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από τους 77 ανθρώπους που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έχουν μέση ηλικία 67 έτη και από αυτούς 14 είναι γυναίκες.  Το 75% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70. Εξιτήριο από τις ΜΕΘ έχουν πάρει 15 άνθρωποι. Από τους ανθρώπους που κατέληξαν το 89%  είτε είχαν υποκείμενο νόσημα, είτε ήταν ηλικίας άνω των 70.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις πτήσεις, ειδικά από το φθινόπωρο, καθώς στο νότιο ημισφαίριο θα είναι χειμώνας, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι είναι νωρίς να πούμε για τέτοια μέτρα, καθώς κάθε χώρα έχει διαφορετική ταχύτητα.

«Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών από ένα σημείο και μετά» τόνισε. «Δεν μπορεί να σταματήσει ο κόσμος» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, πτήσεις θα γίνονται αλλά με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε ένα «πέρα δώθε» των μέτρων, δηλαδή χαλάρωση και μετά συστηματοποίηση, αναλόγως των συνθηκών σιγά σιγά θα επανέλθει στην κανονικότητα αλλά θα πάρει καιρό

Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι είναι δυνητικά παράγοντας κινδύνου. Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν καταγράφονταν στους ασθενείς αν είναι καπνιστές ή όχι, όμως στο εξής είναι μέρος του Εθνικού Μητρώου και θα καταγράφεται.

Ακόμη ένας θάνατος από κορωνοϊό σημειώθηκε σήμερα, καθώς κατέληξε γυναίκα 59 ετών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμό».

Η άτυχη γυναίκα ήταν διασωληνωμένη, είχε χρόνια λευχαιμία και κατέληξε σήμερα το πρωί. Νωρίτερα είχε χάσει την ζωή της γυναίκα 67 ετών. Η γυναίκα το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο Βούλας. Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ άλλα δύο άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους, ένας 79χρονος άνδρας, καθώς και μια 86χρονη γυναίκα. Ο 79χρονος νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και η 86χρονη νοσηλευόταν στο «Αττικόν». Οσον αφορά τον 79χρονο δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ διέμενε στην Μεσοποταμία, περιοχή η οποία βρίσκεται σε καραντίνα λόγω της πανδημίας.