Κορωνοϊός: 86 οι νεκροί, 3 θύματα σήμερα – 71 νέα κρούσματα, 79 σε ΜΕΘ

Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, όπου και ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ιό ανέβηκε στους 86.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 71 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1955 , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως 518 κρούσματα του κορωνοϊού σχετίζονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 734 αφορούν σε επαφή με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες. Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 3 ακόμη θανάτους από τον κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους να ανέρχεται σε 86.
Πώς κατανέμονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανά ηλικία
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινωθεί 89.975 θάνατοι από τον κορωνοϊό, τόνισε ωστόσο πως παράλληλα περισσότεροι από 340.000 ανέρρωσαν.

Από τα 1955 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, το 57% αποτελεί άνδρες. Ο κ. Τσιόδρας όμως έδωσε και ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού ανά ηλικία. Όπως είπε, το 30% των θετικών στον Covid-19 είναι μεταξύ 18-39 ετών, 35% αυτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 59 ετών και ένα 21% βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στα συμπεράσματα της επιτροπής αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως είπε, τέθηκαν σήμερα τα κριτήρια επιλογής των τεστ αντισωμάτων. «Θέλουμε να είναι αξιόπιστα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καλύτερη καταγραφή της πορείας του ιού στη χώρα».

Η απόφαση της επιτροπής για την χρήση μάσκας
Επιστρέφοντας στο ζήτημα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε τις αποφάσεις της επιτροπής που έγιναν γνωστές νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης. «Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία στη χώρα μας η επιτροπή στην παρούσα φάση δεν συστήνει την γενικευμένη χρήση μάσκας» σχολίασε ο λοιμωξιολόγος.

Όπως είπε, επιπλέον, ιατρικές μάσκες με βαλβίδα, δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από άτομα του γενικού πληθυσμού. Αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη χρήση γαντιών ενάντια στον κορωνοϊό
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας όμως, αναφέρθηκε και στην τάση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού να φορά γάντια μιας χρήσης όταν βγαίνει από το σπίτι. «Λίγες είναι οι ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία από τον ιό» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε τονίζοντας πως «η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη. Τα γάντια δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί εύκολα να τρυπήσουν ή να έχουν μικρές τρύπες».

Και στην περίπτωση της χρήσης γαντιών, όπως τόνισε και αναφορικά με τη μάσκα, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε πως η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να προσφέρει εφησυχασμό. Όπως είπε, πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να παραμένει η σωστή υγιεινή, με καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, αλλά και χρήση αντισηπτικών.

Χαρδαλιάς: Φέτος το Πάσχα θα προσευχηθούμε σπίτι
Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η Εκκλησία έχει δώσει κατευθύνσεις προς τους πιστούς και όπως τόνισε ο εκπρόσωπός της, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, οι ιεροί ναοί θα είναι ανοικτοί μόνο συγκεκριμένες ώρες για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό και θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Φέτος, όπως είπε, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν θα πάμε στην εκκλησία και θα προσευχηθούμε στο σπίτι.

Υπενθυμίζεται ότι εντατικοποιούνται από αύριο, Παρασκευή 10 Απριλίου, οι έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί έως τις 27 Απριλίου για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχει ζητήσει από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος την αύξηση των ελέγχων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν αιτήματα από δημάρχους και τοπικούς φορείς των νησιών για επιπλέον περιορισμό μετακινήσεων μεταξύ των νησιών. Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου, στους χώρους αρμοδιότητας του ΛΣ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 38.363 έλεγχοι και έχουν καταγραφεί 150 παραβάσεις.