Κορωνοϊός: Aνησυχία για τα δέκα «ορφανά» κρούσματα

Η αύξηση του αριθμού των «ορφανών» κρουσμάτων κορωνοϊού δείχνει την ικανότητα του ιού να επιβεβαιώνει στις επιφάνειες και στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα – Πολλοί επιμολύνονται με τον ιό χωρίς να το αντιλαμβάνονται
Ανησυχία προκαλεί όχι μόνο η ανακοίνωση των νέων θετικών κρουσμάτων του κορωνοϊού SARS-CoV-2, αλλά και το γεγονός ότι δέκα εξ αυτών είναι «ορφανά».

Έτσι χαρακτηρίζονται τα θετικά κρούσματα που οι πάσχοντες δεν έχουν αναφέρει γνωστή «οδό» μόλυνσης, δηλαδή στενή επαφή με φορέα του κορωνοϊού ή ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημική περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 10 «ορφανά» κρούσματα, τα περισσότερα εξ αυτών στην περιοχή της Αττικής, έχουν όλα εντοπιστεί στο πλαίσιο του επιδημιολογικού ελέγχου που διεξάγεται πλέον σε περιστατικά που νοσηλεύονται με πνευμονία και για την οποία δεν προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο άλλη αιτία, όπως π.χ. η γρίπη ή πνευμονιόκοκκος.

Η αύξηση του αριθμού των «ορφανών» κρουσμάτων σημαίνει πρακτικά δύο πράγματα:

α) μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα χάρη στη δομική ιδιαιτερότητά του να μολύνει εύκολα τα ανθρώπινα κύτταρα και
β) ικανότητα του ιού να επιβεβαιώνει στις επιφάνειες και στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Επίσης, η μεγάλη διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα ευνοείται και από το γεγονός ότι αυτή την περίοδο έχουμε ταυτόχρονη κυκλοφορία πολλών ιών και νόσων, με παρόμοια συμπτωματολογία (π.χ. βήχας, πυρετός, ρινική καταρροή, κ.α.).

Είναι λοιπόν αναμενόμενο πολλά άτομα να επιμολύνονται με τον νέο κορωνοϊό χωρίς να το αντιλαμβάνονται και η συμπτωματολογία που παρουσιάζουν να μη «φωτογραφίζει» αμέσως το πραγματικό αίτιο. Τα 10 «ορφανά» κρούσματα αρχικώς είχαν χαρακτηριστεί ως αγνώστου προελεύσεως πνευμονίας και εν συνεχεία ελέγχθησαν για τον SARS-CoV-2.

Για την αναχαίτιση της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα το υπουργείο Υγείας κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής των Λοιμωξιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ενεργοποιεί σειρά περιοριστικών μέτρων (κλείσιμο σχολείων, ΚΑΠΗ, χώρων διασκέδασης, αναστολή εκδηλώσεων πάσης φύσεως κ.λπ.) ώστε να καταστεί ευκολότερη και η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας (κανόνες υγιεινής κ.α.)