Κυβερνητικές πηγές: Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν ξαναεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ!

«Περί όνου σκιάς» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη συζήτηση για την ταυτόχρονη κατάργηση μείωσης αφορολόγητου και αντιμέτρων.

«Η όλη συζήτηση περί κατάργησης και των αντιμέτρων που είχαν ψηφιστεί μαζί με το αφορολόγητο το 2017 είναι περί όνου σκιάς». Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Συνεχίζοντας στο μοτίβο της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως όσα αντίμετρα δεν εφαρμόζονται ήδη, θα υλοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου, εφόσον επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επομένως η δήθεν κατάργηση των αντιμέτρων μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που επικαλούνται δήθεν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα» τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Αναλυτικά, οι κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι:

• Η ρύθμιση για τη μείωση του αφορολόγητου ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2017 μετά από απαίτηση του ΔΝΤ το οποίο θεωρούσε ότι η χώρα δεν θα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης η διάταξη προέβλεπε συγκεκριμένα αντίμετρα εφόσον οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονταν. Τα αντίμετρα αυτά θα αξιοποιούσαν τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργούνταν με τη μείωση του αφορολόγητου.

• Από το 2017 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ έχουν διαψευστεί και κατά τη διάρκεια της περιόδου από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι και σήμερα έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση πολλών από τα αντίμετρα ήδη από το 2018.

• Συγκεκριμένα ήδη εφαρμόζεται η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% το 2019 και μάλιστα η τελική μείωση σε βάθος τριετίας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν στη διάταξη για τα αντίμετρα και θα φτάσει το 4% με τη συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις να μειώνεται από το 29% το 2018 στο 25% το 2022.

• Ήδη εφαρμόζεται από το 2019 η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση για το 2020 και μάλιστα μεγαλύτερη από όση προέβλεπαν τα αντίμετρα

• Ήδη ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πριν τις ευρωεκλογές τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω

• Επίσης, ήδη από το 2018 εφαρμόζονται αντίμετρα που προβλέπονταν να εκκινήσουν από το 2019 και μάλιστα χωρίς τις περικοπές των συντάξεων όπως η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Ενώ ήδη από 1.1.2019 εφαρμόζεται το μέτρο της επιδότησης ενοικίου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, η ενίσχυση Ειδικής Αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

«Επομένως» καταλήγουν οι ίδιες πηγές, «η κατάργηση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου δεν επηρεάζει τα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται, ούτε αλλάζει κάτι σε σχέση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης το 2020».