«Κόκκινος συναγερμός» για τρεις περιοχές – Στο τραπέζι της Επιτροπής και η χρήση διπλής μάσκας

Την ώρα που στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το εάν θα παραταθεί ή όχι το lockdown στην Αττική και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, δεδομένου και της έντονης πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει αυξηθεί και η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ανέρχεται στο 85%, άλλες τρεις περιοχές είναι «υποψήφιες» να περάσουν σε… σκληρό lockdown και στην κόκκινη ζώνη.

Ο «συναγερμός» έχει ήδη χτυπήσει ειδικά για τρεις περιοχές – Ιωάννινα, Κάλυμνος και Θάσος- ενώ στο μικροσκόπιο παραμένουν και άλλες. Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και προχωρώντας εν συνεχεία στις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση ώστε να ληφθούν τα όποια μέτρα. Η Επιτροπή αναμένεται επίσης να συζητήσει και το θέμα της χρήσης διπλής μάσκας, η οποία βέβαια δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ θα αξιολογηθούν και τα στοιχεία για την Αττική αλλά και για τη Θεσσαλονίκη.

Ανησυχία για τα κρούσματα σε Ιωάννινα, Κάλυμνο, Θάσο

Η ανησυχία για την πορεία του κορονοϊού σε Ιωάννινα, Κάλυμνο και Θάσο είναι μεγάλη και όπως επισημαίνουν πολλοί ειδικοί, η λήψη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων αποτελεί μονόδρομο. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στα Ιωάννινα εντοπίστηκαν 16 κρούσματα την Πέμπτη, ενώ αυτό που εντείνει την ανησυχία είναι και δύο κρούσματα της μετάλλαξης του ιού. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως μάλλον οδεύει στην… κόκκινη ζώνη με όλα τα μέτρα που συνοδεύουν μια τέτοια αλλαγή. Στο ίδιο καθεστώς πιθανόν να ενταχθεί και η Θάσος, νησί με σημαντική επιβάρυνση όπως διαπιστώθηκε από τους επιδημιολόγους της Επιτροπής στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Σε lockdown αντίστοιχο με την Αττική αναμένεται να περάσει και η Κάλυμνος, στην οποία βρέθηκαν 11 νέα κρούσματα, η επίπτωση όμως ανά 100.000 πληθυσμού είναι 37,35 κρούσματα. Μάλιστα ο δήμαρχος χθες έριξε ευθύνη για την αύξηση του ιικού φορτίου και στην Εκκλησία. Αντίστοιχα, η επίπτωση στη Θάσο (τέσσερα κρούσματα χθες) είναι 29,05 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού.

Αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφεται επίσης σε Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάρπαθο και Ηράκλειο.

Η διπλά μάσκα

Η επικαιροποίηση των συστάσεων για τη χρήση της μάσκας θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι της συνεδρίασης των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων. Πιθανή είναι μια σύσταση για χρήση διπλής μάσκας, μιας χειρουργικής και μιας υφασμάτινης και ειδικά σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ή μεγάλη κινητικότητα, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα σούπερ μάρκετ. Όπως προκύπτει από νεότερα διεθνή δεδομένα, η χρήση μάσκας από δύο πρόσωπα στο συγχρωτισμό τούς προστατεύει έως και 83% από τη μετάδοση του κορονοϊού, εφόσον κάποιος από τους δύο είναι μολυσματικός, ενώ η προστασία ενισχύεται έως και 96% με τη χρήση διπλής μάσκας. Υψίστης σημασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύ καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, κάτι που επιτυγχάνεται με την πίεση που ασκεί η υφασμάτινη μάσκα στα πλάγια της χειρουργικής, ώστε να μην μένουν κενά.

Η συζήτηση για την Αττική

Η συζήτηση για το εάν θα παραταθεί ή όχι το lockdown στην Αττική είναι πρώιμη, όπως επισημαίνουν πολλοί ειδικοί. Και αυτό δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας άλλη μια «γεμάτη» εβδομάδα προκειμένου να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι επόμενες κινήσεις.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει παράταση του lockdown για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα και ίσως να ανοίξουν με το «σταγονόμετρο» κάποιες δραστηριότητες μετά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σε επιδημιολογικό επίπεδο. Αν συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σε πρώτη φάση και αργότερα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια εξετάζεται μήπως ανοίξουν τα πρώτα και συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα δεύτερα ή ακόμη και η δια ζώσης λειτουργία τους εναλλάξ. Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να ανοίξει και το λιανεμπόριο κατά πάσα πιθανότητα με τη μέθοδο του click away και με πολύ αυστηρά μέρα.