Μήνυμα Μητσοτάκη: Μην βάλετε κανίβαλους στα γήπεδα…

Ο σινεφίλ και ο θεατρόφιλος είναι… από την Κηφισιά, ενώ ο φίλαθλος ή ο οπαδός είναι… ψυκτικός από το Περιστέρι. Γράφει ο Χρ. Σταθόπουλος.
Τα γήπεδα θα παραμείνουν άδεια για να μην σταλεί –λέει ο πρωθυπουργός- το λάθος μήνυμα στους πολίτες. Τελικά δεν θα βαρεθούμε ποτέ στη χώρα της κωλοτούμπας, στη χώρα της ασυνεννοησίας και της αιώνιας έλλειψης σχεδιασμού.

Όχι, δεν είμαι αντίθετος στην απόφαση του πρωθυπουργού να μην επιτρέψει ούτε το 10% του κόσμου στα γήπεδα. Για να αδειάσει έτσι δημόσια δύο υπουργούς του, δεν το έκανε για να προκαλέσει αναταράξεις στην κυβέρνησή του, ούτε για να τους αναγκάσει σε παραίτηση φαντάζομαι (αν και στην πολιτική ποτέ δεν ξέρεις), ούτε για να δει να χάνει άλλες 1-2 μονάδες στις καθιερωμένες και σχεδόν προβλέψιμες δημοσκοπήσεις των κεντρικών δελτίων ειδήσεων.

Αντίθετος είμαι στις ήξεις-αφίξεις, στην επιλεκτική ευαισθησία, στην επιδερμική αντιμετώπιση κομβικών ζητημάτων, στα μπρος-πίσω και στην απουσία ενιαίας γραμμής από την «κεφαλή». Από την άλλη πλευρά, ούτε τα οριζόντια μέτρα είναι λύση για την κοινωνία, για τις επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους.

Εδώ, όμως, προκύπτουν ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις και επιλογές που χρειάζονται διευκρινίσεις.

Αφήνεις λοιπόν άδεια τα γήπεδα μέχρι νεωτέρας, λόγω αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πολύ ωραία.

Απάντησέ μας όμως:

–  Γιατί ο κόσμος όλος σε καθημερινή βάση στοιβάζεται στα Μέσα Μεταφοράς;

–  Γιατί έως τώρα επιτρέπεις έστω το 30% σε θέατρα, σινεμά και λοιπές εκδηλώσεις;

–  Γιατί στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία, στις φυλακές γίνεται «πανηγύρι» και ακόμα να πάρετε ακαριαία μέτρα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος κι όταν μάλιστα μιλάμε για κλειστούς χώρους;

–  Γιατί δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους χώρους πλέον;

–  Η σημερινή απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα παραπάνω, τι μήνυμα περνάει στους πολίτες, αφού τόσο κόπτεστε;

Σε αυτό θα απαντήσω εγώ: «Είστε κανίβαλοι, απαίδευτοι και ανίκανοι να συμμορφωθείτε με τα μέτρα που αφορούν την υγεία σας».

Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα άλλο, πίσω από το σκεπτικό των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη. Προφανώς θα θεωρούν ότι ο σινεφίλ και ο θεατρόφιλος είναι… από την Κηφισιά, ενώ ο φίλαθλος ή ο οπαδός είναι… ψυκτικός από το Περιστέρι για να θυμόμαστε και τι έχουν ακούσει τα αυτάκια μας.

Μήπως θεωρείτε ότι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ «έχουν», άρα δεν είναι αναγκαίο να «χρηματοδοτηθούν» περαιτέρω; Είναι μια άποψη κι αυτή, αρκεί να βρεθεί το θάρρος να αναπτυχθεί με επιχειρήματα και συγκροτημένο λόγο.

Για να το κλείνουμε το ζήτημα. Το θέμα δεν είναι γιατί παραμένουν κλειστά τα γήπεδα. Το θέμα είναι γιατί χάνεται η ευκαιρία –έστω και υπό αυτές τις συνθήκες- κάποιοι να μάθουν να λειτουργούν με τους σχετικούς κανονισμούς που επιβάλει η επικαιρότητα, όπως γίνεται στην Ευρώπη την οποία επικαλείστε.