Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο και την Κνωσό – Ενισχύονται οι δυνάμεις, απειλούνται σπίτια!

Στην Κάρυστο πνέουν ισχυροί άνεμοι – Οι φλόγες είναι ανεξέλεγκτες και απειλούν το χωριό Κατσαρώνι – Κοντά σε κατοικημένη περιοχή η φωτιά στην Κνωσό 

Μάχη σε δύο πύρινα μέτωπα, στην Κνωσό στο Ηράκλειο και στην Κάρυστο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην Κνωσσό, μάλιστα, οι φλόγες απειλούν σπίτια.

Φωτιά ξέσπασε, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στο Κατσαρώνι Καρύστου.

Οπως είπε στο protothema.gr ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης  η φωτιά μαίνεται πλέον σε δύο μέτωπα, σε δασική έκταση και έχει ζητηθεί η ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και οι φλόγες αν και δεν απειλούν αυτή την ώρα τον οικισμό του Κατσαρωνίου, εντούτοις δεν είναι σε μεγάλη απόσταση.

«Έχουμε τρία καναντέρ κι ένα ελικόπτερο τα οποία επιχειρούν αυτή τη στιγμή γαι την κατάσβεση της φωτιάς μαζί με τις επίγειες δυνάμεις και πνέουν άνεμοι γύρω στα 6 με 7 μποφόρ.Η φωτιά είναι πολύ κοντά στο χωριό Κατσαρώνι δεν έχουμε εκκενώσει το χωριό αλλά έχουμε ενημερώσει τους κατοίκους ότι αν χρειαστεί μπορεί και να γίνει εκκένωση» είπε ο δήμαρχος Καρύστου στο protothema.gr.

Οι δυνάμεις της Πυροσβστικής έχουν ενισχυθεί στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 57 πυροσβέστες με 20 οχήματα. Από άερος επιχειρεί ένα ελικόπτερο  και τρία αεροσκάφη.

Οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι είναι αυτοί που προβληματίζουν τους πυροσβέστες, που επιχειρούν στη Κάρυστο, την ώρα που οι φλόγες κινούνται με μεγάλες ταχύτητες σε χαμηλή βλάστηση.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα κ. Θανάση Καρακάντζα που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ «είναι μια δύσκολη στιγμή, καθώς η χαμηλή βλάστηση φτάνει ακόμη και μέσα στις αυλές των χωριών. Ήδη στην περιοχή μεταφέρονται και άλλες δυνάμεις από τους δήμους και την περιφέρεια για να μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση. Μέχρι αυτή την ώρα η φωτιά όχι μόνο είναι ανεξέλεγκτη, αλλά και επικίνδυνη για την πορεία που θα πάρει. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες», τόνισε ο κ. Καρακάντζας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «προληπτικά να υπάρξει και εκκένωση κάποιων οικισμών αν δεν ανακοπεί η πορεία της φωτιάς».

Κοντά σε σπίτια η φωτιά στην Κνωσσό

Περίπου στη μιάμιση το μεσημέρι, όμως, συναγερμός σήμανε και στην Κνωσό, στο Ηράκλειο, όπου ξέσπασε μεγάλη φωτιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Επί τόπου έσπευσαν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το cretalive.gr η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή μεταξύ του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και του νεκροταφείου της Φορτέτσας, πίσω από την Βίλα Αριάδνη.
Για την κατάσβεση της φωτιάς έχει πάει όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ηρακλείου, καθώς υπάρχουν κατοικίες εκεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι φλόγες είναι αρκετά κοντά. Η κατάσταση βελτιώθηκε λίγο πριν από τις 3.30 το μεσημέρι.