Μετακίνηση εκτός νομού: Τα δεδομένα για το Πάσχα – Τι ισχύει σήμερα

Για τα δεδομένα κάτω από τα οποία μπορεί να υπάρξει μετακίνηση εκτός νομού εν όψει Πάσχα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Mπορεί να είμαστε σε lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου επισήμως, όμως το ερώτημα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια, αν δηλαδή το lockdown θα παραταθεί λόγω του κορονοϊού ή αν θα υπάρξει άνοιγμα των δραστηριοτήτων με βασικό ερώτημα να παραμένει για αρκετούς τι θα ισχύσει τελικά με την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα.

Η συζήτηση για τη μετακίνηση εκτός νομού ενόψει του Πάσχα έχει ανοίξει με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι είναι πιθανόν το Πάσχα να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως σε τρεις ημέρες θα φανεί εάν τα μέτρα του lockdown στην Αττική είχαν αποτέλεσμα, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασής του.

Ως προς την περίοδο του Πάσχα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε πως «θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι», ενώ δεν απέκλεισε και την πιθανότητα να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Τι ισχύει για τη μετακίνηση εκτός νομού

Ακόμα και για το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης εκτός νομού, εν μέσω του αυστηροποιημένου lockdown, υπάρχουν 6 εξαιρέσεις.

Οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι οι εξής:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.