Μεταναστευτικό: Εκτός ορίων η Τουρκία – Ακραία ρητορική από τον Ερντογάν!

Κλιμάκωση της Άγκυρας με προφανή σκοπό να σύρει την Αθήνα σε θερμό επεισόδιο

Σχεδόν ανεξέλεγκτος και αποθρασυμένος από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να του επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις -παρά μόνο συζητούν μαζί του σχετικά με την συνομολόγηση μιας νέας συμφωνίας για το μεταναστευτικό, μέσω της οποίας διεκδικεί περισσότερα ανταλλάγματα- ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι αυτά που κάνουν οι Έλληνες στον Έβρο για να προστατεύσουν τα σύνορά τους από τις ορδές των παράνομων μεταναστών «είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι ναζί, δεν έχουν καμία διαφορά»! Παράλληλα με την προσπάθεια δαιμονοποίησης της Ελλάδας, ο Ερντογάν τραβάει το σκοινί με όλους τους τρόπους, επιχειρώντας να εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα.

Το πρωί της Τετάρτης, στη θαλάσσια περιοχή της Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό του Λιμενικού, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους που περιπολούσε στην ελληνική χωρική θάλασσα! Το βίντεο του πρωτοφανούς περιστατικού που έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική κυβέρνηση δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις των Τούρκων.

Σε μία παράλληλη, πρωτοφανή πρόκληση, δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος στον Έβρο, όχι επειδή αντιμετώπιζαν μηχανικό πρόβλημα και βρίσκονταν σε διαδικασία προσγείωσης ανάγκης, αλλά με προφανή σκοπό να παρενοχλήσουν ελληνικό ελικόπτερο που περιπολούσε εντός των ελληνικών συνόρων και να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό! Τα δύο τουρκικά F-16 έκαναν χαμηλή πτήση, ακόμη και στα 500 μέτρα πάνω από το ελληνικό έδαφος, και προσέγγισαν το ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο με τρόπο που θα μπορούσε να δημιουγήσει ανυπέρβλητο κίνδυνο για την ασφαλή πτήση του, αφού ακόμη και μια «απλή» διέλευση των τουρκικών μαχητικών δίπλα στο Χιούι ήταν ικανή να το ρίξει.

«Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα» επισημάνθηκε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις Ερντογάν και τις απόπειρες πρόκλησης θερμού επεισοδίου σε Έβρο και Κω. Παραλλήλως, ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης κάλεσε στην κεντρική υπηρεσία τον πρεσβευτή της Τουρκίας και του επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας

Επιδιδόμενη σε ένα παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων, το βράδυ της ίδιας ημέρας, αφού η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε στην Άγκυρα για… εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Ελλάδας Χρήστο Διάμεση. Οι Τούρκοι διπλωμάτες διαμαρτυρήθηκαν για δήθεν… συλλήψεις Τούρκων δημοσιογράφων και μια υποτιθέμενη παραβίαση των χωρικών υδάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση την καλά σχεδιασμένη και κλιμακούμενη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας στο πεδίο, παράλληλα με τις πρωτοφανείς -πέραν κάθε αποδεκτής διπλωματικής διατύπωσης- δηλώσεις του Ερντογάν για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα σαν μια χώρα που ρέπει προς συνμπεριφορές που θυμίζουν… ναζί.

Οι ακραίες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας σχεδόν δεν χρειάζονται αποκωδικοποίηση, αφού δείχνουν την διάθεση της Άγκυρας να προκαλέσει με κάθε τρόπο την ελληνική πλευρά να αντιδράσει. Οι Τούρκοι μοιάζουν να αδιαφορούν ακόμη και για την πρόκληση θερμού επεισοδίου, αν δεν το σχεδιάζουν κιόλας.

protothema.gr