Με συνθήκες τροπικού κυκλώνα καταφθάνει ο Ιανός!

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου η δημιουργία της τροπικής καταιγίδας «Cassilda», η οποία θα προκαλέσει στη χώρα μας την κακοκαιρία «ΙΑΝΟΣ», με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές σε ορισμένα τμήματα της χώρας, τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 9-11 μποφόρ, τις χαλαζοπτώσεις, τους ανεμοστρόβιλους ή υδροστρόβιλους και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά μετεωρολογικά μοντέλα, θα μας απασχολήσει έως την Κυριακή.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις έδειξαν ότι στις περιοχές τις οποίες επηρέασε το σύστημα αυτό άφησε περί τα 600 χιλιοστά βροχής μέσα σε 2 ημέρες. Ιδιαίτερα τροχοφόρα (διότι περιστρέφεται ως τροχός) φαίνεται να είναι, λοιπόν, η ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία έχει αρχίσει να κινείται προς τη χώρα μας.

Εδώ και μερικές ώρες έχει φανεί η αργή, αλλά σταθερή κίνηση του συστήματος από τη Νότια Ιταλία προς τη χώρα μας. Το άνοιγμα της πορείας τους προς την Ιταλία κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αυξάνει και την απόστασή του από την Ελλάδα, έως ότου αρχίσει ξανά να μας πλησιάζει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η πορεία αυτή μετατοπίζει τα έντονα φαινόμενα κατά 12 ώρες αργότερα.

Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όλα δείχνουν ότι από τις 21:00 το βράδυ απόψε και κυρίως από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή αναμένουμε την έλευση των σφοδρών βροχών και καταιγίδων στη Δυτική Ελλάδα. Από σήμερα το μεσημέρι προς απόγευμα, θα αρχίσει κατά περιόδους να βρέχει στα νησιά του Ιονίου. Σύμφωνα με την επικρατέστερη πορεία, το σύστημα θα εισέλθει στη χώρα μας από τη Δυτική Στερεά.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρει πως ο «ΙΑΝΟΣ» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του «ΙΑΝΟΥ» μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Οι περιοχές που αναμένεται -σύμφωνα πάντα με τα έως τώρα στοιχεία- να επηρεαστούν με έντονα φαινόμενα απόψε τη νύχτα θα είναι το Κεντρικό-Νότιο Ιόνιο, η Δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος. Δεν φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά το Βόρειο Ιόνιο, η Κέρκυρα και η Ήπειρος, αλλά με επιφύλαξη. Εν συνεχεία αύριο το σύστημα αναμένεται να δώσει βροχές στα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, με τα εντονότερα φαινόμενα να σημειώνονται σε περιοχές κοντά στη θάλασσα.

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε προειδοποιήσεις έντονων φαινομένων για την ελληνική επικράτεια μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Αυτό σημαίνει πως ο χάρτης μπορεί να αλλάξει.

Σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης» 8 νομοί της χώρας

Σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας «Ιανός», όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μετά την έκτακτη σύσκεψη Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός.

Όπως είπε, στις 18:00 θα γίνουν ανακοινώσεις για το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη χώρα μας.

Απόψε το βράδυ επίσης θα υπάρχει η πρώτη εικόνα για την Αττική, όπου το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας προβλέπεται ότι θα φθάσει το απόγευμα της Παρασκευής. Οι άνεμοι ωστόσο αναμένεται να πνέουν με μικρότερη σφοδρότητα.

Πάντως στην Αττική θα πραγματοποιείται τεχνική σύσκεψη κάθε 6 ώρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός, ενώ επανέλαβε τις τρεις οδηγίες για τους πολίτες των περιοχών που θα πληγούν:
•    Όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν και κοντά σε χειμάρρους και ποταμούς, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους και να εξετάσουν την πιθανότητα να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους.
•    Να αποφύγετε οποιαδήποτε μετακίνηση, ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα, ενώ σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων μετακινηθείτε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού.
•    Μη διασχίζετε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει για κανέναν λόγο.

Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το ’95 και μετά και τείνει να ενταθεί στην περιοχή της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ έστειλε μήνυμα προς την αυτοδιοίκηση να μην κλείνουν τα σχολεία χωρίς να ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού-Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, xalazi, meteoclub