Μητσοτάκης: Έγιναν πολλά λάθη κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητσοτάκης: οι σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

Ένα θετικό σημείο στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει στη συνέντευξή του στο CNN και τον Φαρίντ Ζακάρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ότι δεν άλλαξε την πολιτική για τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τη σχέση μας με την Ευρώπη και είναι μια σχέση που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω». Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, επισήμανε πως «είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Τραμπ για να βελτιώσουμε περαιτέρω την ποιότητα της σχέσης μας. Και υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε, ειδικά στο οικονομικό πεδίο».

Ο πρωθυπουργός εντόπισε παράλληλα και ένα «φάουλ» των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά τα μνημόνια, δηλώνοντας τα εξής: «Είμαι ένθερμος Ευρωπαϊστής, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζω ότι έγιναν πολλά λάθη κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «είναι ένα ζήτημα, το οποίο εξετάζουμε και έχουμε τις λύσεις. Βεβαίως πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα σύνορά μας, αλλά πρέπει επίσης να αλλάξουμε τους κανόνες για το άσυλο και να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Στο τρέιλερ, o Fareed Zakaria, ρωτά τον Έλληνα πρωθυπουργό για την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής. Όπως λέει ο γνωστός αναλυτής του CNN, αν και η επικράτηση της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπό μια έννοια είναι κατανοητή καθώς οι πολίτες κουράστηκαν από το κόμμα που είχε την εξουσία, εκείνο που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση στις πρόσφατες εκλογές ήταν η κατάρρευση της Χρυσής Αυγής.

«Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό;», ρωτά ο Fareed Zakaria τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά πως «πιστεύω ότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οι πολίτες είχαν πια κουραστεί από τις πολιτικές που υποδαύλιζαν τον θυμό, την οργή και τον εθνικισμό που δεν οδηγεί πουθενά. Και υπό μια έννοια, θα έλεγα ότι μετά το πείραμα του λαϊκισμού, το πολιτικό εκκρεμές πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση».